Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата-музей на Ильо войвода пази спомена за легендарния хайдутин

Навършват се 215 г. от неговото рождение

7
Снимка: @RegionalenistoricheskimuzeyKyustendil

Илия Марков Попгеоргиев е един от малкото участници в освободителните процеси във всички етапи – от хайдутлука през годините на османско иго, до военните сражения, извоювали свободата на България. Наричали го войводата на войводите. Народът го е възпял в своите песни, а съвременниците му го описват като изключително смел, с твърда воля и характер, откровен и добронамерен човек със завиден морал.

Роден е на 28 май 1805 г. в гр. Берово (днешна Република Северна Македония), в историческата област Малешево. През 1850 г., защитавайки близките си, влиза в конфликт с османската власт. Събира малка дружина, с която броди из Малешевско, Пиянец и Осогово, а сестра му Мария Попгеоргиева е байрактар.По време на Руско-турската война той е командир на всички сборни опълченски чети. Участник е и в Сръбско-българската война (1885 г.), по време на която е вече на 80 години, но въпреки това грабва пушката и се записва като доброволец. Многократно е награждаван с ордени за храброст. В Кюстендил се заселва със семейството си след Освобождението през 1878 г. и неуспеха на Кресненско-Разложкото въстание, в което също е активен участник. В края на 70-те години на ХХ век къщата, в която е живял, е реставрирана. Днес тя е музей, посветен на национално-освободителните борби в Кюстендилския край.


„Експозицията е открита през 1981 г. – разказва Веселка Кискимова, уредник в музея. − Имаме много снимки и материали, като акцентът е върху живота и делото на Ильо войвода.

На 20 г. той става пазач в Рилския манастир. Там се запознава с Неофит Рилски (една от водещите фигури на българското просветно движение в първата половина на XIX век и игумен на Рилската обител в периода 1860-1864 г. − бел. ред) и други просветни дейци. Често се разхождал из Осоговската планина, където се срещал с други борци за народна свобода. През 1877 г., когато започва Руско-турската война, Ильо войвода е в болница, с незаздравяла рана от куршум, която е увредила дясната му ръка. Получава покана от щаба на действащата руска армия да се включи като водач на чета, напуска болницата и заминава за крайдунавския град Свищов, където вече е щабът. След освобождението на София (1877 г.) участва в освобождението на близките селища Радомир, Перник, Дупница. В Кюстендил руските освободителни войски и четата на Ильо войвода влизат на 11 януари 1878 г. Но откъм Крива Паланка настъпват големи османски легиони и те се оттеглят в Конявската планина. Изчакват подкрепление и на 17 януари (29 по нов стил) Кюстендил е свободен. В този момент четата на Ильо войвода наброява 300 човека, повечето от родното му Малешево.“

В експозицията на кюстендилския музей могат да се видят оръжия и снимки на войводата, на синовете му − Иван и Никола, а също на много български революционери. Сред тях са Васил Левски и Георги Сава Раковски, тъй като Ильо и неговите четници участват в Първата българска легия през 1861 г. Той самият бил военен ръководител и помощник на Георги Сава Раковски. В неговия отряд се записва Васил Левски и така бъдещият Апостол на свободата получава първите си военни знания именно от Ильо войвода. В музея има и две големи живописни платна, дарени от техния автор – известния художник Никола Мирчев. На едната е изобразен Ильо войвода и четата му, а на другата – Румена войвода.

Тя е родена в нашия край − в с. Гюешево през 1829 г. – пояснява г-жа Кискимова. − Тъй като била много буйна, баща ѝ решава да я задоми когато е едва на 14 години. На 20 г. ражда първото си дете, но го оставя при свекърва си и става войвода. Била е много красива и дейна. Решава да се присъедини към Ильо войвода с малобройната си дружина, но той не я взел, защото не искал жена в своята чета. Срещнали се на площада в града през същата година, в която Ильо войвода и хората му включват в Първата българска легия.“

Ако решите да посетите Музея на национално-освободителните борби в Кюстендилския край, ще видите наоколо и реставрираните къщи на други революционни дейци от града − Константин Попгеоргиев-Беровски и Тонче Кадинмостки. Заедно с къщата на Ильо войвода, възрожденските сгради оформят цялостен мемориален комплекс. В непосредствена близост се издига и паметник на войводата. Висок 7 метра, изваян в цял ръст от гранит, видът му е повече от внушителен – като делото на последния български хайдутин.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: Facebook/ Регионален исторически музей Кюстендил и Албена Безовска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49