Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очертава се добра реколта на череши в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Превъзходните череши от Кюстендил тръгнаха вече към пазарите в страната ни. Удвоени мерки за сигурност заради пандемията има в овощните градините и при превоза.

Едва ли има българин, който да не познава град Кюстендил като мястото, където се отглеждат най-вкусните череши у нас, а най-вероятно и в света. Българският сорт череши се нарича кюстендилска хрущялка и е разработен от Института по земеделие в града. Плодовете са едри, сърцевидни и с тъмночервена кожица. Кюстендилските череши са сладки и с приятна киселина и имат много добри вкусови качества. Това е едно от големите богатства, които пазят и грижовно отглеждат хората в подножието на планината Осогово.

В условията на ограничителни мерки заради пандемията от Covid-19 преди броени дни започна кампания по прибиране на плодовете в черешовите масиви. Собствениците на овощни градини в Кюстендил са хиляди, стотици са и семействата на сезонните работници, които идват в града специално в сезона на черешите, защото има много работа, а това им гарантира за кратко време добри доходи. Най-големият проблем в момента е тъкмо извозването на берачите до черешовите градини, което заради санитарните мерки не може да става с автобуси и на големи групи, коментират от местните земеделски кооперации.


„Чака ни една по-различна черешова кампания в Кюстендил с оглед на здравните мерки и затова внимателно ще следим работниците - както тези, които ще бъдат в масивите, така и на пунктовете, където ще бъде предавана продукцията“ – казва кметът на града Петър Паунов.


„Категорично с участието на полиция и жандармерия ще бъде организирана охраната на масивите. Традиционно с уреди за нощно виждане ще се следи да няма хора сред овощните градини в тъмните часове от денонощието. Работа в тях ще се извършва само от 8 и 20 ч., а след това никой няма право да влиза там. В периода на кампанията движението в градините става само с документ за собственост, а превозвачите трябва да представят съответните кантарни бележки или фактури, от мястото където са закупени. Ако не притежават валиден документ за продукцията си, те са заплашени всичко, дори и превозното им средство, да бъде конфискувано. По време на кампанията по прибиране на реколтата ще има поне три контролно-пропускателни пункта, които ще следят основно за черешовата продукция, правят се непрекъснати проверки на почти всички превозни средства, които преминават“, обясни градоначалникът.

През 2019 г. количеството набрани череши в Кюстендил е над 9 хил. тона, а реколтата тази година е по-добра и може да надхвърли 10 хил. тона. „Зависи каква част от тази продукция ще бъде съхранена. Молим се на Бог да няма градушки, да няма бури, а оттам нататък съхраненото да бъде прибрано и годно за консумация“ – казва Петър Паунов:

„Настоящите дъждове са много полезни за реколтата ни, но се надявам в началото на юни да спрат, за да не се напукат черешите и продукцията да може да бъде годна за прясна консумация. Готови сме да осъществим връзка с големите търговски вериги, а от друга страна и нашите производители са достатъчно мобилни в търсете на пазари. Иначе, доказаната като вкусови качества кюстендилска продукция, без съмнение, навсякъде е желана както на българския, така и на международните пазари. Надявам се, че ще има добра реализация тази година. В момента има държавен стимул за българските преработватели. Ако те закупят над 30% повече българска продукция, отколкото предходната година, ще получават по 50 лв. на тон допълнително. Дано преработвателите да се ориентират основно към вътрешния пазар, което ще е подкрепа за нашите производители. Надявам се, че тази година точно българският пазар ще бъде наситен с череши от Кюстендил и впоследствие той ще ни се отблагодари за положения труд“.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български вина и биохрани бяха представени в Сеул

Търговска мисия за представяне на българската хранително-вкусова промишленост на южнокорейския пазар се проведе от 19 до 23 ноември в Сеул, съобщават от дипломатическата ни мисия в Корея. Родното ни производство беше представено с вина,..

публикувано на 26.11.24 в 15:50

Две комисии към ВСС: Борислав Сарафов има качества да бъде избран за главен прокурор

Борислав Сарафов отговаря на всички изисквания и има качества да бъде избран за главен прокурор. С тази позиция излязоха комисиите по атестирането и конкурсите и по професионална етика към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет,..

публикувано на 26.11.24 в 12:58

Произведения на Георги Господинов и Иван Кръстев влязоха в немски списък на 100 най-значими книги

Романът “Времеубежище” на Георги Господинов и книгата “След Европа”, в която политологът Иван Кръстев поставя въпросите как бежанската криза променя европейските общества и защо гражданите изпитват толкова силна неприязън и недоверие към..

публикувано на 26.11.24 в 12:52