Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни художникът Кристо − роден в България, но „покрил“ с творбите си света

| обновено на 01.06.20 в 20:21
4
Снимка: AP/BTA

На 84 години, в дома си в Ню Йорк почина роденият в България и постигнал световна популярност с концептуалните си творби Христо Явашев − Кристо. През 1957 г. напуска страната ни, а по-късно, заедно със съпругата си Жан-Клод, също художник, създават оригинални пространствено-художествени инсталации. Сред най-известните им творби са опакованият Райхстаг в Берлин, „Чадърите“ в Япония и Калифорния, „Вратите“ в Сентръл парк в Ню Йорк, опаковането на най-стария мост в Париж. Сред последните творения на авангардния Кристо са „Плаващите кейове“ в Италия (2016 г.) и „Мастаба“ (2018 г.) в Хайд парк, Лондон.

„Благодаря ти, Кристо, да ходиш по водата не е само впечатляваща библейска картина, но и изкупление на позора от много наслоени предразсъдъци“ – това написа известният италиански журналист от „Кориере дела сера“ Антонио Ферари след откриване на инсталацията „Плаващите кейове“. По думите му тази творба „показа куража и гениалността на една страна (България), която малко познаваме, при това предимно като нарицателно понятие“.

Новината за кончината на Христо Явашев − Кристо беше съобщена от близките чрез официалната му страница във Фейсбук. В нея се казва още: „Кристо и Жан-Клод винаги са подчертавали, че искат артистичната им работа да бъде продължена и след смъртта им. Затова L'Arc de Triomphe, Wrapped съгласно волята на Кристо ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021 година“. Освен това през 2020 година, от 1 юли до 19 октомври, в Центъра „Помпиду“ ще се проведе мащабна изложба за живота и работата на Кристо и Жан-Клод в Париж.

Художникът-пластик Кристо, който почина вчера, притежаваше „лудостта на величието и гения на великолепието“, а творбите му „преобразяваха сградите и пейзажите по света в поетични събития“, заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП, цитирана от БТА.

Поклон пред паметта му!


Редактор: Гергана Манчева

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30