Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спират всекидневните брифинги за Covid-19, но щабът продължава работа

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

На стотния ден след издаването на заповедта за създаване на Националния оперативен щаб, премиерът Бойко Борисов реши да прекрати всекидневните пресконференции на щаба, с които той информираше обществеността за хода на заболяването и мерките за ограничаване на разпространението на вируса.  

Информацията няма да бъде спряна. Ще бъде публикувана онлайн - каза Бойко Борисов и подчерта, че непрекъснато „включване“ на щаба създава чувство за безпокойство у хората.

Националният оперативен щаб няма да бъде разформирован, а ще продължи работа до 31 декември, „за да имаме готовност, ако дойдат по-лоши събития“ – обясни премиерът. Дотогава щабът трябва гарантира запасите от предпазни облекла, защитни средства, тестове и лекарства за борба с болестта.

„Трябва да свикнем да живеем с този вирус, той не е утихнал. Но ние чисто психологически искаме да се върнем колкото се може бързо към нормалния начин на живот“, отбеляза българският премиер. Той благодари за усилията и работата на членовете на щаба, на всички лекари, сестри, лаборанти, здравни инспектори, полицаи, социални работници, на всички българи за дисциплината и спазването на мерките.

„Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия - каза Борисов. - Надяваме се да няма втора, трета вълна, надяваме се всичко това да утихне! Но с приключването на ежедневния брифинг на щаба целя само едно: за това лошо нещо, което се случи на света – в Испания удължиха извънредното положение, видяхте какво се случва в САЩ, мисля че това го избегнахме поради няколко причини – дисциплината на народа, това, че показахме като нация, че може да се пазим и да се съхраняваме, защото безспорното в това заболяване е дистанцията, дисциплината и дезинфекцията“.

Премиерът допълни, че мерките у нас са дали възможност да бъдат подготвени болниците. „Не искам да си придавам нито важност, нито да си приписвам заслуги, но това, което направихме беше чудо и никой друг не успя да го направи – в света, не в Европа". 

Изявлението на Бойко Борисов можете да чуете ТУК


Още от категорията

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова близка екзопланета. Скалистата Gliese 486b е само на 26 светлинни години от Земята и е подходяща за анализ . Откритието е публикувано в престижното сп. Science, а водещ автор е д-р Трифон Трифонов - астроном от Института по..

публикувано на 05.03.21 в 12:17
Симона Борисова с посланичката на Куба в България г-жа Каридад Ямира Куето Милиан

Симона Борисова от Етрополе – една от 24-те „посланички за един ден“

„Ако бяхте посланик за един ден, кои три сектора в България бихте подпомогнали след пандемията от Covid-19?“  – това беше въпросът, върху който трябваше да разсъждават момичетата, които искат да вземат участие в инициативата „Посланик за един..

публикувано на 05.03.21 в 11:35

Новозаразените с коронавирус са 18% от 12 167 теста

2198 са новозаразените с коронавирус в страната. Положителни са 18% от направените 12 167 теста, сочи Единният информационен портал.  Най-много са новите случаи в София-град – 607. Следват Пловдив със 183 и Варна със 142. Общият брой на заразените от..

публикувано на 05.03.21 в 08:41