Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Формулата на успеха

От семейните градини – до световните пазари

Младият Васил Ралчев развива семейното биопроизводство на крилете на смелите си идеи

Снимка: Facebook/ inaessentialss

Производителите на розово масло от собствени градини край град Панагюрище − семейство Ралчеви, повдигат завесите и показват на хиляди заинтересовани у нас какво точно се случва в едно биостопанство и как се отглеждат растенията по най-чист начин.

Наследникът на семейството − Васил, подготвя почти на шега маркетинговата си стратегия за фамилния бизнес, наречена „Био градините на Ралчеви“.

Само преди година той се завръща от Англия, където завършва образованието си по специалност бизнес и мениджмънт на земеделието. Там прави първите успешни крачки в професионалната сфера и въпреки че е едва на 22 години, вече е издал книга с примери и съвети за просперитет в бизнеса. „Пет стъпки към по-добър живот” е заглавието, което половин година държи първенство по продажби сред книгите на неговия издател.

„Приложих опита си в областта на маркетинга, който имам от Англия и върху продуктите на семейната компания и то се оказа в пъти по-голям бизнес от това, което преди си представях. Така изведнъж се озовах в бранша на козметиката и онлайн търговията” – казва Васил Ралчев. По думите му с всяка изминала година процентът на онлайн търговията расте. Допълнителен тласък дава сегашната ситуация, породена от световната пандемия.


„В Англия доста учих дигитален маркетинг и ми показаха някои нови стратегии, а аз реших да ги пробвам тук – казва младият специалист по продажби. – Основното, което ми обясняваха, е, че рекламата не трябва да е насочена конкретно да продава продукта, а да представя историята, която стои зад този продукт. Той да има традиция, характер и визия. Използвах този алгоритъм при представянето на нашия асортимент, онлайн магазинът ни стартира през 2019 г. Имаше много голям ефект веднага в България. Ние не пускахме снимка на продукт с обяснение колко е добър, както обикновено се прави, а създавахме съответните блогове, където разказвахме цялата история на родителите ми и как са решили да се занимават с биоземеделие през далечната вече 2000 г. Тогава биопроизводството е било нещо екзотично за България.


Разказвам, че моята майка е един от създателите и първи представител на Асоциацията на биопроизводителите у нас през 2006г. Тогава започва бизнес пътешествието на семейството, което е свързано с биоетеричното производство. Минали сме през много административни и пазарни трудности. Но все пак родителите ми вече са постигнали такова ниво, че имат установено име и успяват да продават продукцията си навсякъде по света. Така че с нашата реклама не казваме – купете продуктите ни, а представяме семейството си Ралчеви и обясняваме как с биологични средства се грижим за градините и растенията.

Показваме целия процес със снимки и видео и с това печелим доверието на потребителя. Най-добрата реклама за нас са добрите отзиви в социалните мрежи, защото хората наистина остават доволни.”

Формулата на успеха включва и откриването на подходящи целеви групи. Васил Ралчев намира ниша сред подрастващите и създава блог, в който обяснява на тийнейджърите как да се справят с неприятните дерматологични проблеми на възрастта. И понеже темата засяга много младежи и родители, той става хит − за 40 дни събира над 1 000 000 преглеждания в България. Професионалните занимания увличат все повече младия човек, а това дава силен тласък и на биопродукцията на семейството, която за кратко време достига до нови европейски пазари.

„В края на миналата година, ноември – декември, забелязахме, че имаме много голяма вълна от клиенти у нас – над 50 хиляди. Тогава си помислих, че този бизнес може би ще работи и в други държави. Направих проучване и съответно съставих бизнес модел. Искахме да правим същото, което правим у нас, в чужбина − уебсайт и реклама в социалните мрежи. Единственото, което липсваше в това уравнение беше – как стоката да достига до крайните клиенти. Решихме, че това може да става чрез логистични складове в съответните държави. Отне три месеца да ги направим, заради спазването на регламентите. Започнахме в Германия през февруари. Там имахме огромен успех, а вече реализираме нашата продукция в Англия, Гърция, Румъния, съвсем скоро започваме и в Полша и Швеция”.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: Facebook/ inaessentialss


Още от категорията

Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25

България на картата на соларната енергетика

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за..

публикувано на 21.07.21 в 11:10

България е лидер в ЕС по жени в IT-сектора

Броят на специалистите в българския сектор на информационните и комуникационните технологии нараства в кризисната 2020 г. с 2.1 хиляди души, показват данните на Евростат. Така общо заетите в тази сфера се увеличават до 103.3 хиляди като те са 3.2% от..

публикувано на 18.07.21 в 14:47