Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телемедицината лекува от дистанция и спестява време и пари

Снимка: личен архив

Българският пазар все повече се отваря към възможностите за онлайн диагностика, проследяване на здравословното състояние и лечение. Затова и дистанционното предоставяне на здравни грижи, наречено телемедицина, се превръща в спасително решение в дните на пандемия.

Технологиите в помощ на медицината са особено нужни в кризисни времена, когато разстоянието между лекар и пациент се оказва неизвървимо. Този инструмент ни предоставя достъп до голям брой специалисти от която и да било точка на света, спестявайки ни време и пари.


„Приложението на телемедицината е на много нива – казва Красимира Масларова, маркетинг директор във фирма, която се опитва да наложи телемедицината на българския пазар. – Хората могат да се консултират със специалист от дома си, без да отлагат, а пациентите с хронични заболявания да не прекъсват комуникацията с лекаря. Освен това може да се проследява движението на кръвната захар, да се коригират лекарствата, да се напомня за нуждата от нови изследвания – все неща, които без постоянната връзка с лекар има вероятност да бъдат пропуснати и да доведат до лоши последствия. Телемедицината се оказва полезна също за трудноподвижните хора и предпазва от опасността да прихванем вирус при епидемия, докато чакаме пред лекарския кабинет.”

Българската компания разработва т.нар. станция за телемедицина – самостоятелна мобилна система, пригодена за видеокомуникация в отдалечени населени места без технологична свързаност. „С нея може да се отиде при пациент и да се направи връзка със специалист, както и да се използва за междуболнична комуникация на самите лекари”, обяснява Красимира Масларова.


„Диагностичното куфарче Medcase е леснопреносимо и съдържа основен набор от медицински диагностични устройства – стетоскоп, доплер, апарат за кръвно налягане и за ЕКГ – добавя тя. – С него лекарят от всяко място и в реално време може да осъществи видеовръзка и да прехвърли данни, автоматично запаметяващи се в личното досие на пациента.”

В допълнение е създадена и специализирана платформа, която позволява онлайн консултация при специалист и преглед в дежурен виртуален кабинет. А всеки човек може да си създаде лично здравно досие в специално разработен сайт като алтернатива на папките в домашното чекмедже.

„Ние спазваме изискванията на европейския регламент за защита на личните данни – категорична е Красимира Масларова. – Специфичното за тези здравни досиета е че те са собственост и се управляват от самия човек. Т.е. той преценява каква информация да съхранява и с кой лекар да я сподели. Например може да записва стойностите на кръвното си налягане и захар, какви лекарства приема, през какви прегледи и интервенции е преминал.“

Според разработчиците на високотехнологични решения в сферата на телемедицината, предложенията в тази област „намаляват големия натиск върху здравната система, тъй като ограничават разходите и понижават нивата на корупция“. Но докато технологичното развитие в страната ни е на добро равнище, по отношение на държавната регулация нищо не е направено и все още нямаме закон за телемедицината.

„Има още много какво да се направи, за да се разпространят сред хората възможностите на телемедицината. Някои европейски страни вече разполагат с регламентирани здравни пакети, основаващи се на телемедицината, и това отваря голяма врата пред приемането на новите технологии и ползите от тях. Като начало, у нас може да се започне с решението вторичните прегледи да се извършват от дистанция. Това ще облекчи много специалисти и пациенти и ще гарантира по-доброто проследяване на лечението”, смята Красимира Масларова.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: Facebook / Naicoms и личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38