Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейска радиомрежа "Евранет плюс"

Планът за възстановяване – шанс за рестарт на европейския проект

Евродепутатът Илхан Кючюк пред Радио България

| обновено на 10.06.20 в 18:03
Снимка: ilhankyuchyuk.eu

Кризата с коронавируса доведе до най-тежката рецесия в историята на ЕС. Заради пандемията се очаква европейската икономика да отбележи спад от над 7 % през настоящата година година. В отговор, Европейската комисия представи План за възстановяване в размер на 750 милиарда евро извън многогодишния бюджет на Съюза (1,1 трилиона евро). 

Планът следва да се изпълни до края на 2024 г., а парите ще бъдат осигурени чрез поемане на заем от световните финансови пазари със срок на изплащане до 2058 г. Предвижда се две трети от средствата да бъдат предоставяни под формата на грантове, а останалата една трета - като кредит.

Предложението, представено от Комисията на 27 май, ще бъде основа за дискусии от всички европейски правителства през юни.

„Време е Европа да преосмисли своя икономически модел и затова си поставя амбициозната цел да осъществи двоен преход - един към дигиталната икономика, цифровизацията и вторият - към зелената икономика, за да живеем в по-чист свят, което беше и искането на европейските граждани на последните избори”, каза Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС в групата "Обнови Европа" в коментар за Радио България.

По отношение на дискусията „за“ и „против“ грантовете, евродепутатът отбеляза, че след сериозната криза, предизвикана от Covid-19 голяма част от държавите в ЕС ще бъдат в тежък дефицит, което до голяма степен предопределя и политиката на ЕК - да даде икономически стимул на държавите, така че да могат с много по-бързи и динамични икономически действия да излязат от кризата.

Илхан Кючюк изтъкна, че България е пропуснала възможността да си каже мнението дали е за повече грантове или заеми и добави:

„Тук въпросът е ценностен - дали България ще бъде на страната на канцлера Ангела Меркел, която застана много категорично зад този план и се присъедини към Франция с идеята да има силно икономическо възстановяване и Европа да не загуби едно следващо поколение, или ще бъде на страната на унгарския премиел Виктор Орбан, който дърпа ценностно ЕС назад. И наистина, дори погледнато през бюджета и многото милиарди, разговорът се свежда до това накъде искаме да водим Европа и с кои ценности искаме да я водим“.

България се споменава сред финансово най-засегнатите страни. По предварително разпределение страната ни може да получи 15 милиарда евро.

По думите на евродепутата моментът е много подходящ България да направи така, че следващите поколения да не избират пътя на емиграцията по посока на Западна Европа или САЩ, а да останат в родината.

„Наистина е дошъл моментът Европа да отговори на въпроса дали иска да бъде съюз на всички 27 държави, дали иска да изпълни със съдържание и смисъл това, което се говори през последните месеци, а именно, че никой няма да бъде изоставен, или ще продължи да бъде хлабав съюз между национални държави и във всяка новоизникнала криза европейските граждани ще искат все повече и повече от Брюксел, но той ще бъде способен да им дава все по-малко и по-малко" – изтъкна Илхан Кючюк и заключи: 

"Кризата дава шанс за икономическо и политическо рестартиране на европейския проект, въпросът е доколко Съюзът ще успее да го оползотвори.”

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Инициативата „Три морета” и България

2021 е годината, в която България ще председателства инициативата „Три морета“. На специална церемония в Талин президентът Румен Радев прие домакинството ѝ от своя естонски колега Керсти Калюлайд. Дигиталната свързаност бе сред естонските приоритети..

публикувано на 21.10.20 в 13:05

Задълбочаването на сътрудничеството със САЩ продължава

"България и Съединените щати са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството е особено широко и има тенденция за по-нататъшно задълбочаване“. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски..

публикувано на 20.10.20 в 09:13

Екатерина Захариева е на посещение в Унгария

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на официално посещение в Унгария, посветено на 100 г. от двустранните ни дипломатически отношения. По повод годишнината днес ще бъде отбелязан и Денят на българо-унгарското..

публикувано на 19.10.20 в 12:30