Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Удължава се извънредната епидемична обстановка в България

Снимка: БГНЕС

Извънредната епидемична обстановка ще се удължи с 15 дни до края на юни, съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов. Но мерките няма да се променят и затягат. В сила остава задължението пътуващите в градския транспорт да се носят предпазни маски. В затворените пространства носенето на маски е препоръчително.

Повишението на случаите с коронавирус в страната се дължи на клъстерите, обясни Борисов. По най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете и производствата, без да създаваме паника и страх и мисля, че така трябва да продължим, допълни премиерът.

Не се случва нищо ново, дори продължаваме да облекчаваме мерките и от 15 юни се отварят театрите и кината. Те ще работят на 50% от капацитета на местата им, каза още Борисов.

Дисциплина, дистанция и дезинфекция са най-важното, което трябва да спазваме в този момент. „Нищо различно няма − пандемията расте, заболяванията се увеличават, радостният факт е, че и излекуваните се увеличават. И в същото време имаме почти нормален начин на живот, на икономиката, на бизнеса, на културата. От нас зависи да съблюдаваме мерките, за да продължим да живеем така, както и преди кризата.”

Основният ни критерии е болниците да могат да приемат и обработват заразените, допълни Борисов, затова предлагаме проект на решение за удължаване с 15 дни на срока извънредната епидемична обстановка.

При тази ситуация удължаването на мерките е необходимо, защото по закон, ако отпадне извънредната епидемична обстановка, нямаме основание да налагаме и граничните мерки, коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Не може да се каже, че в страната не се правят проби, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Не е вярно и че колкото повече проби се правят, повече ще бъдат положителни. Това зависи от мястото, от което се взимат пробите. Когато се взимат от клъстер, това е един малък епидемиологичен взрив, хората са били в много тесен контакт, не са спазвали мерките и обикновено пробите са много положителни, обясни Кантарджиев. Той отново призова да се носи маска в магазините и обществения транспорт и посъветва хората, когато са в заведение, да гледат да са на открито.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Започна актуализацията на Google Maps и Street View в България

Автомобилите на Гугъл отново са в България и до месец октомври ще актуализират картите си. Последно подобна актуализация за Google Maps и Street View у нас е правена през 2019-а, но тази година тя ще бъде много по-мащабна и ще включва съвсем нови..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Под 6 на сто са новозаразените с коронавирус за денонощието

657 са новите случаи на C ovid -19 в страната сочи Единният информационен портал. При направени 11 106 теста за денонощието позитивни са 5,9% от пробите . В столицата новите случаи са 151, в Пловдив - 64, във Варна – 55, а в Благоевград – 44...

публикувано на 13.05.21 в 09:05

БХК: 2020-а постави сериозни предизвикателства към правата на човека в България

Пандемичната 2020 година показа колко важен е въпросът за точния баланс между ограничаване на правата на гражданите и опазване на здравето на населението. Бяхме свидетели на затваряне на държави, невъзможност за пътувания и преминаване на..

публикувано на 12.05.21 в 11:48