Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Удължава се извънредната епидемична обстановка в България

Снимка: БГНЕС

Извънредната епидемична обстановка ще се удължи с 15 дни до края на юни, съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов. Но мерките няма да се променят и затягат. В сила остава задължението пътуващите в градския транспорт да се носят предпазни маски. В затворените пространства носенето на маски е препоръчително.

Повишението на случаите с коронавирус в страната се дължи на клъстерите, обясни Борисов. По най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете и производствата, без да създаваме паника и страх и мисля, че така трябва да продължим, допълни премиерът.

Не се случва нищо ново, дори продължаваме да облекчаваме мерките и от 15 юни се отварят театрите и кината. Те ще работят на 50% от капацитета на местата им, каза още Борисов.

Дисциплина, дистанция и дезинфекция са най-важното, което трябва да спазваме в този момент. „Нищо различно няма − пандемията расте, заболяванията се увеличават, радостният факт е, че и излекуваните се увеличават. И в същото време имаме почти нормален начин на живот, на икономиката, на бизнеса, на културата. От нас зависи да съблюдаваме мерките, за да продължим да живеем така, както и преди кризата.”

Основният ни критерии е болниците да могат да приемат и обработват заразените, допълни Борисов, затова предлагаме проект на решение за удължаване с 15 дни на срока извънредната епидемична обстановка.

При тази ситуация удължаването на мерките е необходимо, защото по закон, ако отпадне извънредната епидемична обстановка, нямаме основание да налагаме и граничните мерки, коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Не може да се каже, че в страната не се правят проби, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Не е вярно и че колкото повече проби се правят, повече ще бъдат положителни. Това зависи от мястото, от което се взимат пробите. Когато се взимат от клъстер, това е един малък епидемиологичен взрив, хората са били в много тесен контакт, не са спазвали мерките и обикновено пробите са много положителни, обясни Кантарджиев. Той отново призова да се носи маска в магазините и обществения транспорт и посъветва хората, когато са в заведение, да гледат да са на открито.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Бесарабски българин е на лечение в София след руски плен

Капитан Димитър Бурлаков, който беше пленен от руските военни, а в после разменен, вече е в България, съобщи bTV. Бесарабският българин и брат на бившата шефка на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова е оцелял след като хеликоптер..

публикувано на 27.05.22 в 09:35

Активно болните от Covidп в страната вече са под 80 000

236 са новите случаи на Covid в страната за последните 24 часа или със 170 по-малко спрямо ден по-рано. 64 % от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 4,3 % от направените 5478 теста, сочи порталът coronavirus.bg. Регистрираните..

публикувано на 27.05.22 в 09:08

Радио България на руски език се чете още повече покрай войната в Украйна

"Сайтът на БНР на руски език се чете, включително и в Русия. Статистиката от aприл е, че най-много са посещенията на руския ни сайт от Литва. Все още се опитваме да си обясним това явление. Следват посещенията от България. Те са нараснали значително, което..

публикувано на 26.05.22 в 19:03