Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България - с печат за безопасност и хигиена в туризма

Снимка: wttc.org

България ще ползва печат за безопасност и хигиена от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC - The World Travel & Tourism Council), информира Министерството на туризма. Печатът „Safe Travels“ дава възможност по-лесно да се разграничат дестинациите, транспортните средства, местата за настаняване и заведенията за хранене, прилагащи високи стандарти за безопасност и хигиена.

Световният съвет за пътувания и туризъм стартира инициативата във връзка с мерките за борба с Covid-19 и включи печатите в своите протоколи за безопасно пътуване, които предоставят информация и насоки за доставчиците на туристически услуги и за туристите по отношение спазването на хигиената, дезинфекцията и физическата дистанция. Целта е да се въведат планове за оптимизиране на усилията за възстановяване на туристическия сектор от кризата.


Към момента протоколите на Световния съвет за пътувания и туризъм обхващат различни сфери на дейност – хотели, ресторанти, авиация, летища, туроператори, пазаруване на открито, конгресни центрове, като за изготвянето им се вземат предвид препоръките на Световната здравна организация. Документите ще бъдат актуализирани, в случай на промяна в епидемиологичната обстановка.

Указанията, които Министерството на туризма изготви за местата за настаняване и заведенията за хранене, отговарят на издадените протоколи от WTTC, което прави страната ни част от тази инициатива. Тя е подкрепена също от Световната организация по туризъм, Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и други, се казва в съобщението на българското министерство.


„Печатът е жизненоважен за възстановяването на доверието на потребителите в световен мащаб, за да могат пътниците да бъдат сигурни, че са налице засилени стандарти за хигиена, и да пътуват безопасно“, коментира Глория Гевара, президент и изпълнителен директор на WTTC. Тя очаква през следващите дни и седмици да се присъединят още дестинации, което показва успеха и значението на печата за безопасни пътувания на WTTC.

На сайта на световната организация е поместено е изказване на българския министър на туризма Николина Ангелкова, в което тя заявява: „Туризмът е кауза, която носи по-добро бъдеще за всички, и заедно можем да решаваме кризи и предизвикателства. Приветстваме инициативата за безопасни пътувания от WTTC, която ще осигури бързо възстановяване на туристическия сектор след световната пандемия с Covid-19 и ще възстанови доверието на пътуващите“.

Снимки: Pixabay, БТА

Още от категорията

България очаква най-много туристи от Румъния през това лято

Към момента към Варна за летния сезон има планирани 3000 полета от Германия, 1500 полета от Полша, 900 полета от Чехия, 900 от Великобритания. Все още обаче има несигурност около тяхното изпълнение. Това е казал за Радио Варна директорът на Летище Варна..

публикувано на 24.02.21 в 10:23

Откриха българско туристическо представителство в Полша

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова откри българско туристическо представителство във Варшава. С това двете страни ще имат възможността да активизират своето взаимно и ползотворно сътрудничество и след 30 години България отново ще се..

обновено на 22.02.21 в 14:24

Русанка Цанева – първият гид на „Създатели на българската държава“

Не без основание шуменци с гордост заявяват, че оттук започва България. Заради първите две наши столици – Плиска и Велики Преслав , и заради скалния релеф на Мадарския конник . Това е причината с разпореждане от март 1977-ма на Министерския..

публикувано на 21.02.21 в 07:50