Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда „Ирис“ за „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев

Теодор Ушев
Снимка: БГНЕС

"Физика на тъгата" спечели наградата "Ирис" за най-добър късометражен филм, съобщава режисьорът Теодор Ушев във "Фейсбук" профила си

"В тези трудни времена нашият филм успя да се "възроди", след като бе в интензивното отделение (оказа се, вирусът заразява и филми), с отменянето на всички фестивали, за които беше селекциониран. Но победители са всички мои колеги, чиито филми бяха номинирани - за куража и стоицизма", пише режисьорът, чиято кариера в Канада започва благодарение на три картички за Радио България и на едно лого. 

Филмът, който Теодор Ушев създаде през 2019 г., е по едноименния роман на Георги Господинов. Това е вторият им съвместен проект - след "Сляпата Вайша, който беше сред петте филма, номинирани за "Оскар" през 2017 г. 

"Ирис" е награда за кино на канадската френскоезична провинция Квебек. Присъжда се ежегодно в няколко категории - "Най-добър филм", "Най-добро изпълнение", "Най-добър актьор", "Най-добра актриса", "Най-добър режисьор", "Най-добър сценарий" и други. 

Честито на Теодор Ушев!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05

Къде ми са детските книжки, кажи ми, мой прашен сандък*

"Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат"– с тези думи започва разказът "Дворецът от сладолед" от книгата "Приказки по телефона" на Джани Родари, един от най-обичаните детски..

публикувано на 02.04.24 в 08:10

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10