Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският арт-квартал Капана се пробужда за живот

Пандемията от Covid-19 и въведените в противоепидемични мерки оказваха своето негативно влияние върху много, планирани с месеци мероприятия-акценти в културната програма на градовете у нас. Много от събитията бяха отменени, други пренасрочени за втората половина на годината, с надежда, че тогава животът ще влезе в своя обичаен ритъм. Има и такива обаче, които избират да рискуват. 

Въпреки удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на месец юни, организаторът на „Капана фест“ в Пловдив е спокоен за провеждането на другото, любимо за жители и гости на творческия квартал на Пловдив, събитие – летния арт базар, където главни действащи лица са артистичните занаятчии на България. Според Никола Сивков, няма да има пречка той да се състои в уречения период – 18-21 юни, защото:


Базарът винаги се провежда в изрядни условия, дори и да няма противоепидемични мерки. Винаги се спазва необходимата хигиена. Всичко се дезинфекцира преди да дойдат наемателите. Обектите имат и прегради помежду си и никой не е с другите на едно място. Клиентите трябва да спазват дистанция и да пазаруват един по един, без да се допускат струпвания. На всеки щанд ще има осигурени дезинфектант и ръкавици, а всеки продавач ще бъде с маска.“ 

Акцент в рамките на четирите дни, ще бъдат творбите на над 80 български автори, чието въображение не познава граници. Ръчно изработени бижута,  настолни игри, сувенири, книги, както и много запомнящи се комбинации от вкусове на храни и напитки са само част от пъстрите изненади, които ни очакват в квартала. Фотографската изложба „Къс земя“ на Йохана Траянова пък ни провокира да погледнем на природата с други очи, да осъзнаем едновременно нейната сила, крехкост и преходност. За това ще  помогне и своеобразната смесица от визия и звук, която посреща публиката под дървен купол на Римския стадион в града под тепетата. 

Почитателите на виниловите плочи също имат своето място на базара – специалният музикален павилион. Там ги очаква запомняща се селекция с музика от 60-те до 90-те години, подбрана от талантливия пловдивски диджей Стефан Колев – Skill.

Що се отнася до Капана фест - превърналият се в емблема на Пловдив арт форум, ще се проведе в разгара на лятото - през август. 

„Доста пъти досега през септември сме работили в бури и дъждове – споделя Сивков. – Август е месец, в който климатът в града става вече по-поносим, тъй като юли е най-топлият. Освен това през август няма никакви събития, а през септември се случват много неща. Понеже това е десето юбилейно издание, ще направим една ретроспекция към първото и на една от сцените, програмата ще бъде същата като тази на първото издание, с което започнахме. Останалите сцени в момента ги работим.“


Снимки: Facebook /Kapana Fest Базар, podtepeto.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15