Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът и премиерът в задочна „схватка“ заради компромати

Снимка: БГНЕС

По повод зачестилите публикации с компрометиращи властта снимки и записи, на извънредна пресконференция вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че целта на противниците му, сред които той нареди и президента Румен Радев, е дестабилизация на страната и предсрочни избори.

Като компромат и манипулация определи Борисов публикуван в социалните медии аудио запис, в който глас, темброво подобен на неговия, коментира разговори с европейски лидери, отправя обиди към председателката на парламента Цвета Караянчева и коментира разкрития за незаконно използвани европейски средства. Софийската градска прокуратура вече се самосезира и проверява автентичността на изтеклия запис.

Според премиера обаче, атаката се усилва сега, защото през юли предстоят важни стъпки към еврозоната и Банковия съюз, както и работа по два сложни проекта – газопровода „Балкански поток” и интерконектора с Гърция. По думите на Борисов, атаката срещу неговата партия ГЕРБ е започнала още преди година, след сделката за военните самолети F-16. За подробности, вижте ТУК

Коментирайки думите на премиера от вчера, включително и обвиненията му, че президентът го следи с дрон в резиденция „Бояна“, държавният глава Румен Радев заяви, че е управлявал и самолет, и дрон, но не може да тълкува всичко, изречено от Бойко Борисов, „защото за разлика от него моята фантазия все пак има някакви граници“.

От Перник, където беше на работно посещение, Румен Радев коментира също, че не той определя дали ще има предсрочни избори. „Никога не съм изразявал желание за служебно правителство“, заяви президентът и допълни, че в момента най-важно е възстановяване на доверието в обществото. Това е възможно само чрез истината, от което зависи и бъдещето на България – убеден е Радев. Той смята и че основна роля трябва да има прокуратурата, която да разследва аудиозаписа и снимките с премиера, изтекли в публичното пространство.

„Брифингът от вчера беше опит да се търси може би геополитическа индулгенция за скандал навън, а вътре на наша територията - да се превърне в забава, фарс“, каза още държавният глава и обясни, че борбата за власт се води между партиите, а той в не влиза „в кухнята на политическите партии“. Още по темата - ТУК

Снимки: БТА, БГНЕС

Още от категорията

Гласуваме за личности, без да познаваме партийните им програми

29 дни е времето, с което разполагат кандидатите на регистрираните за предстоящите парламентарни избори политически сили, за да убедят българските граждани, че именно те заслужават да представляват интересите и им в състава на 45-тото Народно..

публикувано на 08.03.21 в 11:33

Парламентът обсъди закупуването на ваксини, разрешени в страни извън ЕС

Депутатите не подкрепиха предложението на най-голямата опозиционна партия парламентът да задължи правителството да "предприеме всички необхо дими действия" за осигуряване на руската ваксина „Спутник - V“ за българските граждани...

обновено на 05.03.21 в 15:38

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия поиска по-очевидна европерспектива за Западните Балкани „На Западните Балкани им трябва по-очевидна европейска перспектива“. Това е заявил сръбският външен министър Никола Селакович на пресконференция в Берлин с германския си..

публикувано на 05.03.21 в 11:34