Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителите в музикалния радио конкурс "Пролет 2020"

Маргарита Хранова: Откровена съм и затова хората ме харесват!

Снимка: БГНЕС

„Насаме с любовта“ е песента, с която българската поп легенда Маргарита Хранова спечели Наградата на слушателите в 51-то издание на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика „Пролет 2020“.

Обичана от няколко поколения българи, Маргарита Хранова е с разпознаваемо присъствие на българската поп сцена повече от 45 години. Талантът ѝ е забелязан още като ученичка, когато е избрана да пее във вокалната група към популярния младежки ансамбъл „Маяковски“. Това ѝ дава „устремът“ да продължи естествения ход на живота си, изцяло отдаден на музиката. 

За начало на самостоятелната кариера на Маргарита Хранова се смята участието ѝ на Международния поп фестивал „Златният Орфей” (провеждан в периода 1965-1999 г.). Там, през 1982 г., тя печели второ място с песента „Устрем” на композитора Найден Андреев. Същата песен ѝ донася първа награда за изпълнение на фестивала в Сопот, Полша. Следват записи, албуми, многобройни участия на фестивали и концерти у нас и в чужбина...

„Да те оцени публиката, за мен е най-голямата награда“ – възкликна певицата пред Даниела Големинова, в интервю за БНР, след като узна, че слушателите са избрали песента ѝ „Насаме с любовта“ за свой фаворит от „Пролет 2020“.

„Ние правим всичко за хората и когато огромна аудитория, каквато е тази на пролетния радио конкурс, те признае, няма нищо по-ценно от това. Аз винаги се стремя да подхождам към работата си професионално. След като един композитор ми е гласувал доверието да изпея негова песен, аз винаги държа да го направя по възможно най-добрия начин. Никога през живота си не съм постигала нещо на всяка цена. Никога не съм се стремила и към наградите. Правя всичко откровено. И, може би, затова хората харесват музиката ми“.

Песента „Насаме с любовта“, спечелила вота на слушателите в конкурса „Пролет 2020“, можете да чуете ТУК

Текстът е на Явор Кирин, музиката и аранжиментът са на Милен Македонски – и двамата са работили и продължават да творят за най-големите имена от българската поп сцена. 

Как една песен става хит и търси ли се целенасочено това от Маргарита Хранова?

„Да, желателно е да има хитов елемент в песента – не само в музиката, но и в нейния текст. Не бива обаче песента да е елементарна. Трябва да е и музикантска, т.е. да има хубава хармония, да е мелодична. Разбира се, че се стремим да има нещо такова, но не винаги се получава. Мисля, че „Насаме с любовта“ е мелодична и запеваема. Дано да е стигнала до сърцата на слушателите“.

Маргарита Хранова признава и за трудните моменти, които тя и колегите ѝ са изпитали по време на извънредното положение заради Covid-19.

„Нашата работа е свързана с хората. Няма как да правим концерти без тях. А и оттук нататък, поне година-две, ще бъде трудно за нашите изяви. Хората със свободни професии сме много ощетени. Отнета ни е духовната изява. Не си е работа да се правят онлайн концерти – няма го контактът с публиката, липсва удовлетворението от размяната на енергии. Финансовата страна също е проблем. Това не е маловажен въпрос, тъй като и ние храним семейства и трябва да живеем някак“.

И все пак, Маргарита Хранова продължава да записва песни и дори планира нов албум.

„Напоследък работя с младия композитор Иван Кръстев от Варна. С него вече имам няколко успешни песни. Едната от тях е „Последен танц“, победител на Фестивала за поп и рок музика „София 2019“. Още песни ще запишем заедно с него и ще ги пуснем в албум. Но всичко това е в перспектива. Дано нещата се оправят и по-скоро да влезем отново в залите, където да общуваме със своята публика“.

Снимки: БГНЕС, Facebook / Маргарита Хранова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15