Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биле фест на остров Света Анастасия

В навечерието на Еньовден, от 19 до 21 юни, единственият обитаем остров по българското Черноморие ще приюти превръщащия се в традиционен лечебно-вълшебен фестивал на билките. Фестът ще се проведе заедно с инициативата „За едно по-чисто море“, по време на която водолази от бургаския клуб „Приятели на морето“ ще почистят морското дъно около острова. 

Прясно изпечени миди на тенекия, току-що извадени от естествената островна ферма и домашна медена лимонада с мента ще посрещат гостите. Само там ще може да се опита и билкова бира, приготвена специално за случая с уханни билки от самия остров.


В духа на Еньовден, островът ще посрещне своите гости с фолклорни ритуали за здраве и плодородие, а специалисти ще „забъркват“ билкови отвари за здраве. Участниците във фестивала ще представят и собствено производство здравословни храни, домашни ястия, лечебни екстракти и мехлеми. Специално внимание се отделя на „чудото на Странджа“ – кримския чай.

От островната пещ ще се вади топъл хляб, замесен с квас и зеленчуци, а готвачите на Света Анастасия ще приготвят специално обедно меню,  наситено с благоуханията на традиционни билки и подправки. Останалите изненади се пазят само за посетителите!  


В дните на феста общинският кораб „Анастасия“ ще отпътува от Бургас - „Магазия 1“, в 10:00, 13:30 и 17:00 часа - в петък, а за събота и неделя са предвидени по още два курса, с начални часове 11:30 и 15:00 часа.  

За потайностите на остров Света Анастасия можете да научите ТУК. А за да почувствате още по-добре чара на самотното късче земя в Черно море, изгледайте видеото "Магия сред вълните"

Снимки: Красимир Мартинов и архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05