Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биле фест на остров Света Анастасия

В навечерието на Еньовден, от 19 до 21 юни, единственият обитаем остров по българското Черноморие ще приюти превръщащия се в традиционен лечебно-вълшебен фестивал на билките. Фестът ще се проведе заедно с инициативата „За едно по-чисто море“, по време на която водолази от бургаския клуб „Приятели на морето“ ще почистят морското дъно около острова. 

Прясно изпечени миди на тенекия, току-що извадени от естествената островна ферма и домашна медена лимонада с мента ще посрещат гостите. Само там ще може да се опита и билкова бира, приготвена специално за случая с уханни билки от самия остров.


В духа на Еньовден, островът ще посрещне своите гости с фолклорни ритуали за здраве и плодородие, а специалисти ще „забъркват“ билкови отвари за здраве. Участниците във фестивала ще представят и собствено производство здравословни храни, домашни ястия, лечебни екстракти и мехлеми. Специално внимание се отделя на „чудото на Странджа“ – кримския чай.

От островната пещ ще се вади топъл хляб, замесен с квас и зеленчуци, а готвачите на Света Анастасия ще приготвят специално обедно меню,  наситено с благоуханията на традиционни билки и подправки. Останалите изненади се пазят само за посетителите!  


В дните на феста общинският кораб „Анастасия“ ще отпътува от Бургас - „Магазия 1“, в 10:00, 13:30 и 17:00 часа - в петък, а за събота и неделя са предвидени по още два курса, с начални часове 11:30 и 15:00 часа.  

За потайностите на остров Света Анастасия можете да научите ТУК. А за да почувствате още по-добре чара на самотното късче земя в Черно море, изгледайте видеото "Магия сред вълните"

Снимки: Красимир Мартинов и архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38