Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Индивидуалният подход може да спаси туризма след Covid-19

Снимка: bgtourism.bg

Ударът, който новият коронавирус нанесе върху туризма, особено преди началото на най-активния сезон от годината, е безспорен факт. Сега е време обаче да се говори за изхода от пандемията и за практическите възможности за възстановяване на бранша, а също − да се начертае план за действие, в случай на повторение на същата или пък при развитието на друга всеобща криза. Според специалиста по туризъм и дигитален маркетинг Руслан Йорданов, към когото Радио България се обърна за мнение, трябва да се научим да живеем с кризите. Като автор и създател на един от най-популярните български информационни портали за туризъм, той следи бранша от близо.

Конкретно за настоящата ситуация Руслан Йорданов твърди, че за да мислим за развитие, трябва да спазваме трите „Д“ − дисциплина, дистанция и дезинфекция.

„Днес на туризма в България са нужни много неща, но три се отличават − образование, отношение, уважение – казва експертът. − Изминалите месеци бяха тест за нашите работодатели и за нашия бизнес. Днес обаче всеки един трябва да намери индивидуален подход − да е активен, различен, иновативен. Българските хотелиери претърпяха огромни загуби, но повечето от тях взеха мерки. Силно вярвам, че и правителството ще намери допълнителни лостове, с които да помогне. Първите стъпки са направени, но не може да се разчита само на държавата. Затова нека не стоим със скръстени ръце, а да търсим нови възможности“.

Една от тези възможности са широко обсъжданите „ваучери в туризма“. Но Руслан Йорданов ги вижда ефективни в по-друга посока.

„Най-голямото богатство на България е безплатно − природата, планините, чистият въздух, морето, минералната вода − и ние трябва да го използваме. Имаме изключително силна организация − Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

С тяхна помощ може да се помисли за профилактика и подсилване на имунитета на българите. Въвеждането на именно такъв тип ваучери лично аз бих подкрепил“.

С идеята да подпомогне по някакъв начин туристическия бранш у нас, през май т.г. със своя сайт Руслан Йорданов организира онлайн туристическото изложение „Резервирай в България“.

„Целта беше да вдъхнем надежда на хората в бранша, за да може те да започнат да мислят и отново да продават. 150 участници, сред които общини, туристически компании, хотелиери, заведения, туристически атракции се включиха в първата по рода си онлайн алтернатива на стандартни туристически борси. Този път те имаха възможност директно от дома си, от мобилното си устройство да се запознаят с най-новите и атрактивни предложения на туристическия пазар. Успяхме да покажем и, че в България има красиви места, където се предлага висококачествен туристически продукт. В начинанието ни подкрепиха обичани личности като Христо Стоичков, Мария Гроздева, Йордан Йовчев и други. Туризмът като цяло е начин на живот. Туризмът – това е всеки един от нас. С визията, с действията си ние представяме не само себе си, бизнеса си, работодателя си, семейството си, но и нашата родина“.


Още за работата на Руслан Йорданов чуйте в звуковия файл.

Снимки: bgtourism.bg и личен архив

Още от категорията

На празника си остров “Св. Анастасия” посреща туристите с биле бира

По традиция на Голяма Богородица бургаският остров “Св. Анастасия” ще отбележи своя празник. Туристическият комплекс ще посрещне 400 туристи с богата празнична програма, каза неговият управител Павлин Димитров. Гостите ще бъдат посрещнати на пристана с..

публикувано на 15.08.20 в 11:02

На Южното Черноморие отчитат ръст на туристи

На фона на отчетения спад на туристи през настоящия сезон, най-южната Черноморска община – Царево, бележи ръст с 20 на сто. Хотелите и почивните бази са 100 процента пълни, каза пред БНР кметът на общината, Георги Лапчев и подчерта, че положителните..

публикувано на 14.08.20 в 17:29

Леден душ за курортите по Северното Черноморие

Германски туристи са започнали масово да анулират резервациите си за летния сезон на Северното ни Черноморие. Новината бе потвърдена пред Радио България от представители на местните браншови асоциации.Особено сериозно е положението в курорта..

публикувано на 13.08.20 в 06:55