Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На политическия хоризонт – нещо ново?

| обновено на 22.06.20 в 18:36
Снимка: БГНЕС-архив

Изключвайки актуалната тема за пандемията от Covid-19 и все още активното състояние на вируса, последните дни в България минаха под знака отношенията премиер-президент и на политическото говорене кой и какво цели с „изтеклите“ в публичното пространство компрометиращи материали, свързани с министър-председателя, дали те ще доведат до предсрочни избори, нужни ли са оставки и т.н. На този фон към самостоятелно участие в политиката се отправи бившият втори в управляващата партия Цветан Цветанов. Той официално напусна ГЕРБ именно в разгара на „скандала“ с премиера и лидер на партията Бойко Борисов.

Цветан Цветанов

Всъщност, месеци преди редовните парламентарни избори през пролетта на 2021 година, вече сме свидетели на все по-активно „партийно конструиране“. Заявки за нови политически формации дават различни публични фигури – от бивши политици и народни представители до бизнесмени и шоумени. И всички те декларират една обща цел – смъкване от власт на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Конкретните идеи и посоки за развитие на страната, които всеки един от тези кандидат-лидери на партии има, са смътно загатнати и дори - незабележими при някои от тях. 

Но и това не бива да ни учудва. Защото, не за първи път страната ни става свидетел на разнообразни, неясни и често - популистки намерения. Така беше в началото на прехода, когато още на първите за най-новата ни история демократични избори за обикновено народно събрание през 1991 година се явиха 37 партии и коалиции, повечето от тях - с почти неразпознаваеми платформи. Така беше и в годините след това, когато броят на кандидатите за властта ту намаляваше, ту се увеличаваше. Но почти винаги и почти всеки се обявяваше за алтернатива – я на политическото статукво, я на управляващите, я на т.нар. традиционни партии, доколкото у нас можем да говори за такива.

Кои са възможните нови проекти към момента?

Мая МаноловаСериозна е заявката на някогашния депутат от БСП, след това – национален омбудсман, а преди година - и възлов претендент за кметския стол в София – Мая Манолова. Напоследък тя е доста активна в медиите и в социалните мрежи. Влизайки в ролята на умел влогър, Манолова коментира всяка по-важна или „скандална“ новина от обществено-политическия ни живот. А предвид сериозния успех, който постигна самата тя на местните избори в столицата, съвсем резонно би било платформата ѝ „Изправи се.БГ“ да прерасне в партия. 

Сигурен играч в политическия живот на страната вече е и формацията на Слави Трифонов, популярен телевизионен водещ на шоупрограми, певец и музикант. Искането за регистрацията на политическия му проект „Има такъв народ“ получи разрешение от съда. Трифонов обяви намерение за влизане в политиката още преди година, а от тогава до сега социолозите отчитат такава обществена подкрепа за него, която би му осигурила присъствие в парламента.

Слави ТрифоновЯсно е, че и някогашният заместник-председател и предизборен стратег на ГЕРБ Цветан Цветанов също ще гради нова партия. За нея се знае само, че ще бъде десноцентристка. Какви са шансовете ѝ да събере достатъчно гласове за влизане в Народното събрание към настоящия етап е трудно да се прогнозира. Все още е жив споменът за т.нар. Апартаментгейт“, в който Цветан Цветанов беше сред водещите фигури. Макар Специализираната прокуратура да прекрати разследването, поради липса на данни за извършени корупционни и други престъпления, остава горчивината в общественото съзнание, заради по-евтините имоти, с които могат да се подсигуряват властимащите. От друга страна, Цветанов е познат като много добър партиен организатор и успешен председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Така че, нищо чудно до изборите да успее да извади коз в своя полза.

Странен, смел, за някои анализатори - твърде несериозен, се оказа „плонжът“ в политическото море на укриващия се в Дубай с десетки задочни прокурорски обвинения бизнесмен Васил Божков. Чрез видеопослание от своята Фейсбук страница, той обяви дори името на бъдещия си политически проект – „Българско лято“. Според анализаторите, заявената от Божков партия е с неясна идейна физиономия и повече прилича на заигравка с медиите, отколкото на сериозно намерение, а целта е бизнесменът да поддържа жив интереса към собствената си личност.

И така, десет месеца преди редовните парламентарни избори, на хоризонта се провиждат няколко нови политически субекти, засега познати повече с водещите ги личности и по-малко с идеите, които изповядват. Времето обаче е пред нас, за да покаже в каква посока ще поемат и проектите, и лидерите им, както и към кои от тях ще насочат взор българските гласоподаватели.

Снимки: БТА, БГНЕС  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00