Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дойчин Владимиров и „Черната принцеса“ от фермата му за водни лилии

16
Снимка: Facebook / Дойчин Водни Цветя

Бивш военен, чието хоби е отглеждането на екзотични растения, създаде първата у нас ферма за водни лилии. Той се грижи за 38 разновидности на цветето в специално създадени езера на площ от 19 декара край Плевен.

Дойчин Владимиров получава вдъхновение за това след посещение в Индонезия. Там се влюбва в пленяващите с красота и изящество водни растения. Опит в отглеждането им черпи от Нидерландия. Днес природолюбителят си поставя за цел да увеличи броя и цветовете на отглежданите във фермата водни лилии. Не крие и амбицията си да селектира свой собствен вид, който да конкурира по красота най-впечатляващата лилия във фермата –черната принцеса.


„Нищо не идва случайно”, казва той, добавяйки, че семейството му от много години отглежда над 30 вида рози. Така покрай любовта към цветята се ражда и желанието му да отглежда лилии.

„Имахме щастието аз и съпругата ми да бъдем поканени от наши приятели на пътешествие в Индонезия – разказва Дойчин. – И когато видяхме екзотичната красота на водните тропически растения, цветовете им завинаги ни плениха. В Азия те са още по-хубави, заради температурата на въздуха и водата - колкото са цветовете на дъгата, още толкова са цветовете на водните растения. Поисках да имам такива цветя, без значение от цената, и щом се прибрахме, веднага подготвих терена. С багери изкопах езера и така започна всичко. От Индонезия най-напред внесох лотос, свързах се и с най-големия производител на водни растения в Европа. До този момент познавах само 4-5 цвята лилии, а търговецът ми предложи избор от 350 цвята. Това ме накара да се почувствам ограничен в опита си, тъй като нашият пазар е нищожен спрямо световния“.

Всяка година любителят на красивите растения разширява фермата си. Амбицията му е някой ден да отглежда над 100 вида лилии - от малките джуджета до тези с най-едрите съцветия.

„Много е жалко, че в нашата природа водните лилии бяха унищожени”, казва прородолюбителят. Навремето милиони лилии са се срещали в реките Камчия и Ропотамо, които се вливат в Черно море, но заради нехайството на държавата техните находища са били унищожени. Водни растения все пак ще има - при частни стопани от различни точки на страната ни, на които Дойчин Владимиров всеки ден изпраща посадъчен материал.


„Не ме интересуват парите и печалбата, а красотата, която създавам – казва той. - Най-много се радвам, когато някой човек си купи от мен водни лилии и след това ми се обади, за да ми благодари, че е доволен от качеството на получения материал. Всичко това правя, за да реинвестирам печалбата в още лилии. При нас не идват европейски средства, затова и дори малката печалба влагаме отново. Всичко, което сме създали, е постигнато с много труд, но вече имаме опит и няма какво да ни спре.”

Най-често хората питат Дойчин Владимиров колко време ще трае цъфтежа на лилиите. “Истината е, че ако човек се грижи добре за тях, растенията ще го радват с цветовете си от април чак докато падне първия зимен студ “, отвръща им той.

Снимки: Facebook / Дойчин Водни Цветя

Още от категорията

Стоян Йоргов – събирачът на истории, който гледа света през фотообектив

Стоян Йоргов избира да се представи на българската публика с цветовете на бяло-черната гама – онази особена светлина, от която горещият пустинен въздух затрептява пред очите ти, а кожата ти настръхва от соления хлад на океанската вода. Артистът..

публикувано на 01.07.20 в 11:00

Българин с номинация за световния списък на бизнес славата за 2020

Социалният предприемач Борис Колев е единственият европеец сред осемте финалисти за Глобалната зала на бизнес славата за 2020 г. на една от най-големите фондации за предприемаческо образование – Junior Achievement. От близо 40 години насам,..

публикувано на 08.06.20 в 11:24
Кирил Дончев и Орлин Велев

Българи в екипа на Илон Мъск

Двама български специалисти са част от екипа на американския предприемач Илон Мъск, работил за историческото изстрелване на ракетата на SpaceX в Космоса. 30-годишният Кирил Дончев е директор по наземните операции при подготовката за..

публикувано на 07.06.20 в 06:25