Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Еньовден се берат най-лечебните билки

Снимка: БГНЕС

В традиционната култура на всеки народ са запазени т. нар. алтернативни методи за лечение, разбирай − природни. Когато официалната медицина не помага, хората по цял свят се обръщат към тях, с надеждата, че мъдростта на предците е по-силна от всичко. В България тази тенденция е особено силна. Дори има хора, които изцяло се доверяват на фитотерапията. И това не е случайно. У нас има огромно разнообразие на лековити растения, които са систематизирани в научни справочници. Според учените, в страната ни виреят над 3 600 вида билки, част от които се събират всяка година и се използват в производството на лечебни продукти.

От незапомнени времена билкарите по българските земи излизат в ранни зори на Еньовден, за да берат цъфнали лековити растения- мащерка, еньовче, здравец, кантарион. Народното поверие гласи, че най-лековити са еньовските билки. Но практиката показва, че всяка билка има точно определен момент, в който лековитите ѝ качества са най-силни.

За всеки човек най-полезни са билките от региона, в който живее, отбелязва д-р Георги Велев, който години наред създава продукти на базата на лечебни растения от българската природа. Повече за лечебните растения по нашите земи и тяхното приложение, прочетете в публикацията от архива на Радио България: Българските билки са най-лековити на Еньовден.

Редактор: Албена Безовска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05