Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Литературни маршрути водят по стъпките на именити български творци

Снимка: Facebook /Литературни маршрути

Проектът на фондация "Прочети София" представя истории, разказани през специално създадени градски разходки от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Част от програмата е насочена към децата. Техен водещ е преводачката и писателка Зорница Христова. На 27 юни литературните пътеки на този маршрут ще преминават между произведенията на Валери Петров, Дора Габе, Елин Пелин, Братя Мормареви и илюстрациите на Вадим Лазаркевич.

"По стъпките на Синьото момче" е заглавието на литературния маршрут, посветен на поета Александър Вутимски, през който в ролята на гид ще премине Калоян Праматаров - поет, преводач от френски и археолог. На 1 юли разказът ще започне в близост до един от най-старите хотели в София, ще продължи покрай дома на Вутимски на ул. "Раковски", за да завърши в Докторската градина, където поетът е работил известно време като пазач.

"На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс“ предстои на 8 юли и 26 август. Неин водещ е Катя Зографова - автор на 15 книги, посветени на някои от класиците в българската литература.

На 135 години от рождението и 60 години от смъртта на един от най-талантливите поети на България в началото на 20 век - Николай Лилиев, е посветено последното събитие от програмата на „Литературни маршрути“ през есента. В началото и края на тази обиколка ще бъдат метафоричният и буквалният дом на Николай Лилиев - Народния театър "Иван Вазов", където Лилиев е бил драматург в продължение на близо 30 години и улицата в кв. "Лозенец", която днес носи неговото име.

Второто издание на "Литературни маршрути"  продължава от юни до октомври, а достъпът до всички събития е свободен.

Още от категорията

Ранни етюди на Кристо показват във Варна

Учебни рисунки и акварели на световноизвестния художник от български произход Кристо са изложени в Градската художествена галерия във Варна. Творбите са от времето, когато Христо Явашев е учил в Националната художествена академия.  В изложбата “Кристо –..

публикувано на 09.08.20 в 06:05
Лукас Кампара Диниз и Виви Василева

„На белия град класиката му отива“

Музикалният фестивал „Дни на класиката“ продължава днес (30.07) с единствения джаз концерт в програмата. На сцената в Балчик ще бъдат музикантите от група „Фънкалеро“ с лидер Васил Спасов (пиано). Наричат Балчик  „Белия град“ - заради..

публикувано на 30.07.20 в 13:50

Микис Теодоракис благодари на Софийската опера и балет

Софийската опера посвети последното си представление на 95-годишнината от рождението на големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Спектакълът "Зорба гъркът", по негова музика, се играе за 25-ти сезон. Поставен е за първи път от Лорка Масине на 12 май 1995..

публикувано на 27.07.20 в 16:51