Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Литературни маршрути водят по стъпките на именити български творци

Снимка: Facebook /Литературни маршрути

Проектът на фондация "Прочети София" представя истории, разказани през специално създадени градски разходки от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Част от програмата е насочена към децата. Техен водещ е преводачката и писателка Зорница Христова. На 27 юни литературните пътеки на този маршрут ще преминават между произведенията на Валери Петров, Дора Габе, Елин Пелин, Братя Мормареви и илюстрациите на Вадим Лазаркевич.

"По стъпките на Синьото момче" е заглавието на литературния маршрут, посветен на поета Александър Вутимски, през който в ролята на гид ще премине Калоян Праматаров - поет, преводач от френски и археолог. На 1 юли разказът ще започне в близост до един от най-старите хотели в София, ще продължи покрай дома на Вутимски на ул. "Раковски", за да завърши в Докторската градина, където поетът е работил известно време като пазач.

"На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс“ предстои на 8 юли и 26 август. Неин водещ е Катя Зографова - автор на 15 книги, посветени на някои от класиците в българската литература.

На 135 години от рождението и 60 години от смъртта на един от най-талантливите поети на България в началото на 20 век - Николай Лилиев, е посветено последното събитие от програмата на „Литературни маршрути“ през есента. В началото и края на тази обиколка ще бъдат метафоричният и буквалният дом на Николай Лилиев - Народния театър "Иван Вазов", където Лилиев е бил драматург в продължение на близо 30 години и улицата в кв. "Лозенец", която днес носи неговото име.

Второто издание на "Литературни маршрути"  продължава от юни до октомври, а достъпът до всички събития е свободен.

Още от категорията

Софийският фестивал на науката ни среща с д-р Джейн Гудол

София Тех парк е домакин на Софийския фестивал на науката (15-16 май). Както всяка година, програмата обхваща различни вълнуващи теми за желаещите да опознават света около нас. Този път черешката на събитието е срещата с известния приматолог и..

публикувано на 15.05.21 в 05:10

Виртуална среща на български писатели зад граница

Български писатели и поети от Еквадор, Бразилия, Аржентина, Канада и САЩ се включиха в организирана по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова виртуална литературна среща „Народността не пада там, дето знанието живей“. На срещата президентът..

публикувано на 12.05.21 в 16:12

Фестивал за нова драматургия от Югоизточна Европа започва в София

Серия от сценични четения и пърформанси в периода 12-16 май предлага Гьоте институт – София. Те се провеждат в рамките на тригодишния международен проект New Stages Southeast за нова драматургия от региона на Югоизточна Европа. Фестивалът ще бъде..

публикувано на 12.05.21 в 05:35