Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Литературни маршрути водят по стъпките на именити български творци

Снимка: Facebook /Литературни маршрути

Проектът на фондация "Прочети София" представя истории, разказани през специално създадени градски разходки от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Част от програмата е насочена към децата. Техен водещ е преводачката и писателка Зорница Христова. На 27 юни литературните пътеки на този маршрут ще преминават между произведенията на Валери Петров, Дора Габе, Елин Пелин, Братя Мормареви и илюстрациите на Вадим Лазаркевич.

"По стъпките на Синьото момче" е заглавието на литературния маршрут, посветен на поета Александър Вутимски, през който в ролята на гид ще премине Калоян Праматаров - поет, преводач от френски и археолог. На 1 юли разказът ще започне в близост до един от най-старите хотели в София, ще продължи покрай дома на Вутимски на ул. "Раковски", за да завърши в Докторската градина, където поетът е работил известно време като пазач.

"На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс“ предстои на 8 юли и 26 август. Неин водещ е Катя Зографова - автор на 15 книги, посветени на някои от класиците в българската литература.

На 135 години от рождението и 60 години от смъртта на един от най-талантливите поети на България в началото на 20 век - Николай Лилиев, е посветено последното събитие от програмата на „Литературни маршрути“ през есента. В началото и края на тази обиколка ще бъдат метафоричният и буквалният дом на Николай Лилиев - Народния театър "Иван Вазов", където Лилиев е бил драматург в продължение на близо 30 години и улицата в кв. "Лозенец", която днес носи неговото име.

Второто издание на "Литературни маршрути"  продължава от юни до октомври, а достъпът до всички събития е свободен.

Още от категорията

Театралният сезон продължава и през юли

Театралният сезон тази година ще продължи и през юли. Артистите в България отново са на сцена, макар и пред по-малко публика в салоните, спазвайки изискването за дистанция в условията на Covid-19. Зрителите имаха възможност да презаверят билетите..

публикувано на 05.07.20 в 05:05

Френска седмица започна в Пловдив

Френска седмица, която предхожда 17-ото издание на Международния фестивал за шансони „Златен ключ“ - Пловдив 2020, започна днес и ще продължи до 28 юни. Мястото на събитията е пред сградата на Дома на културата „Борис Христов“. Международният фестивал за..

публикувано на 22.06.20 в 19:50
Кадър от филма

„Физика на тъгата“ на режисьора Теодор Ушев получи нова филмова награда

Режисьорът Теодор Ушев спечели наградата „Кристал“ за късометражен филм с „Физика на тъгата“, съобщава сайтът на Международния фестивал за анимационни филми в Анеси. „Във всяка професия има една награда, или постижение, които бележат своеобразен..

публикувано на 21.06.20 в 17:30