Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През лятото в Банско

Снимка: БГНЕС-архив

При спазване на всички предписания и хигиенни изисквания, от 1 юли ще заработи кабинковият лифт в Банско, с което ще бъде сложено официално начало на летния туристически сезон в най-популярния български ски курорт.

На Бъндеришка поляна, в сърцето на Природен парк „Пирин“ където финишират звездите на Световната купа по ски, туристите ще бъдат изненадани от множество летни забавления за малки и големи − стена за катерене, стрелбище, тюбинг, голф, футбол и много други.

Близо 150 доброволци от Спортен клуб на ветераните в Банско се погрижиха в планината да няма следи от човешкото присъствие. Те почистиха от отпадъци района от началната станция на кабинковия лифт и местността Чалин Валог. „Все повече хора превръщат инициативата за опазване на природата в тяхна лична кауза. Тази година се включиха и 15-ина деца от Клуба по биатлон. Освен това имахме и международна подкрепа − десетина руснаци и 3-ма англичани, които живеят в Банско също помогнаха“, каза Емилия Драгосинова, секретар на Спортен клуб на ветераните-Банско. 

Публикация на Радио България разказва за предимствата на Банско като лятна туристическа дестинация – вижте „На ски курорт през лятото“.

Редактор: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

публикувано на 02.05.24 в 04:10