Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредната епидемична обстановка остава в сила до 15 юли

Снимка: БГНЕС

Срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава до 15 юли, обяви премиерът Бойко Борисов.

Няма да налагаме нови или стари строги мерки, увери здравният министър Кирил Ананиев. В сила остават изискванията за спазване на социална дистанция и лична хигиена,забраната за влизане на територията на страната или карантиниране на лица от определени държави. Контролът ще бъде силно завишен.

Предложението се базира на задълбочен анализ за развитието на болестта.От 9 юни насам се наблюдава 3,2 пъти увеличение на носителите на коронавируса, аргументира се Кирил Ананиев.

По отношение на мерките никой в света не може да каже кое е правилно, каза премиерът Борисов и допълни, че целият свят се движи на принципа „проба-грешка“. Бойко Борисов предупреди, че стадионите може да бъдат затворени заради поведението на футболните агитки.

Проблемът не е в разхлабването на мерките а в неизпълнението на тези,които действат, смята главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.По думите му в момента разпространението на Covid-19 у нас е смесено - както на клъстери, така и дифузно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45