Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда − ден за музика в Борисовата градина на София

Снимка: Facebook /Софийски духов оркестър

„Остров на музиката“ е сред най-колоритните летни събития, еднакво интересни и за професионалисти, и за меломани. Единадесетото издание на фестивала започва на 1 юли и ще продължи до края на август. „Щастлива съм, че успяхме да подготвим една наистина интересна програма, в която се включиха и доказани имена, и млади музиканти, които вече са спечелили известност“ – казва Лилия Тошева, директор на Общински културен институт Дом на културата „Средец“ − организатор на събитието, заедно с отдел „Култура“ на Столична община. Концертите имат запазен ден в седмицата - всяка сряда от 19.30 часа, на лятната сцена в „Борисовата градина“. При неподходящи метеорологични условия ще се преместят в столичното „Ларго“. Входът е свободен, но и публика, и изпълнители ще трябва да се съобразяват с изискванията за спазване на физическа дистанция и всички мерки, наредени от Здравното министерство.


Започваме с концерт на Проект Y Jazz – млади музиканти, които ще изпълнят познати мелодии от миналия век. Сред тях е и певицата Велека Цанкова – продължава г-жа Тошева. − Следва традиционното участие на Софийския духов оркестър към Дом на културата „Искър“ (на 8 юли) – състав с богата творческа история и огромен репертоар. Диригент е Юли Дамянов, а в програмата са произведения от Бизе, Мориконе, Синатра и др. На 15 юли каним столичани в Банкя, където ще чуят Spectrum Vocal Band. Както е известно, тази прекрасна акапелна формация издаде своя авторски албум преди месеци. Джаз певицата Весела Морова, която е сред основните двигатели на Spectrum, ще чуем следващата сряда и с Йордан Тоновски трио в емоционално пътуване в епохата на би боп и хард боп. Последният концерт през юли е на Old School Trombone, част от който е известният тромбонист Вили Стоянов. През август сме предвидили концерт на Марина Господинова – една от най-стилните джаз певици от по-младото поколение, заедно с нейния квартет. Предстои и „гореща“ вечер с Ирене Васкес латино бенд. В приятните летни вечери столичани и гости на града ще могат да се наслаждават и на концерта на формация SoulBMol. Летният фестивал завършва с изявата на „София“ − един прекрасен джаз бенд към ОКИ „Надежда“. Отново искам да подчертая, че изпитвам радост от свършената работа. В тези тежки условия за цялата културна гилдия, успяхме да съберем прекрасни музиканти и ще предложим на нашите съграждани красива музика и прекрасни летни преживявания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05