Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сряда − ден за музика в Борисовата градина на София

Снимка: Facebook /Софийски духов оркестър

„Остров на музиката“ е сред най-колоритните летни събития, еднакво интересни и за професионалисти, и за меломани. Единадесетото издание на фестивала започва на 1 юли и ще продължи до края на август. „Щастлива съм, че успяхме да подготвим една наистина интересна програма, в която се включиха и доказани имена, и млади музиканти, които вече са спечелили известност“ – казва Лилия Тошева, директор на Общински културен институт Дом на културата „Средец“ − организатор на събитието, заедно с отдел „Култура“ на Столична община. Концертите имат запазен ден в седмицата - всяка сряда от 19.30 часа, на лятната сцена в „Борисовата градина“. При неподходящи метеорологични условия ще се преместят в столичното „Ларго“. Входът е свободен, но и публика, и изпълнители ще трябва да се съобразяват с изискванията за спазване на физическа дистанция и всички мерки, наредени от Здравното министерство.


Започваме с концерт на Проект Y Jazz – млади музиканти, които ще изпълнят познати мелодии от миналия век. Сред тях е и певицата Велека Цанкова – продължава г-жа Тошева. − Следва традиционното участие на Софийския духов оркестър към Дом на културата „Искър“ (на 8 юли) – състав с богата творческа история и огромен репертоар. Диригент е Юли Дамянов, а в програмата са произведения от Бизе, Мориконе, Синатра и др. На 15 юли каним столичани в Банкя, където ще чуят Spectrum Vocal Band. Както е известно, тази прекрасна акапелна формация издаде своя авторски албум преди месеци. Джаз певицата Весела Морова, която е сред основните двигатели на Spectrum, ще чуем следващата сряда и с Йордан Тоновски трио в емоционално пътуване в епохата на би боп и хард боп. Последният концерт през юли е на Old School Trombone, част от който е известният тромбонист Вили Стоянов. През август сме предвидили концерт на Марина Господинова – една от най-стилните джаз певици от по-младото поколение, заедно с нейния квартет. Предстои и „гореща“ вечер с Ирене Васкес латино бенд. В приятните летни вечери столичани и гости на града ще могат да се наслаждават и на концерта на формация SoulBMol. Летният фестивал завършва с изявата на „София“ − един прекрасен джаз бенд към ОКИ „Надежда“. Отново искам да подчертая, че изпитвам радост от свършената работа. В тези тежки условия за цялата културна гилдия, успяхме да съберем прекрасни музиканти и ще предложим на нашите съграждани красива музика и прекрасни летни преживявания.

Още от категорията

Морска „Фолклорна плетеница“ събира творци от цялата страна

„Очакват ни чудни летни вечери, изпълнени с песни, танци и дъх на море“ – казва странджанската народна певица Златка Ставрева, артистичен директор на предстоящия музикален и танцов фестивал. В него ще вземат участие ансамбли, певчески групи,..

публикувано на 06.07.20 в 11:12

Димитър Горчаков и неговата „Музика под дървото“

Младият пианист е възпитаник на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Още като студент се включва в проекти, свързани с електронна музика и различни експерименти. Голямата му любов е джазът и импровизацията, но има познания и..

публикувано на 05.07.20 в 06:10

Casual Threesome – звездите на радиоконкурса за нова българска поп и рок музика

Радиоконкурсът „Пролет 2020” се утвърди като един от най-авторитетните в България. Целта му винаги е била да стимулира създаването на нови български поп и рок песни. Според регламента жури от професионални музиканти и журналисти избира най-добрите 13..

публикувано на 05.07.20 в 04:35