Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пампорово привлича и през лятото

Летният сезон в родопския курорт - с грижа за здравето и тонуса

6
Снимка: Красимир Мартинов, БНР

"Движи се, дишай и споделяй" е мотото на Лято`2020 в планинския курорт Пампорово. Идеята е да бъдат привлечени повече хора да се движат и спортуват в планината. През цялото лято на разположение на туристите ще бъдат различни програми за организирани пешеходни преходи, с планински водач, из най-големите природни забележителности в околностите на Пампорово. 

Сред най-атрактивните предложения е преходът от центъра на курорта до митичните Орфееви скали, разкриващи панорамна гледка към Смолянските езера, връх Снежанка и посещение на едноименната телевизионна кула. 


Друга емблематична природна забележителност, до която има организирано пътуване, е еко пътеката „Каньона на водопадите“, започваща от близкия до Пампорово град Смолян. В най-високата си точка каньонът достига до 1800 метра надморска височина, а денивелацията е около 700 метра. Пътеката е с дължина около 6 километра, а по протежението ѝ могат да се видят невероятни природни пейзажи, водни каскади, причудливи скални образувания, вековни дървета, гъста и разнообразна растителност, малки пътечки и дървени мостчета и стъпала, правещи достъпа до всяко кътче от маршрута по-лесен.


Най-новото предложение в лятната програма на Пампорово е наречено „Енергийно презареждане“ и представлява пешеходна разходка с качване до връх Мургавец (1859 м.), вторият по височина в курорта след връх Снежанка (1925м.). Това е идеалното място за енергийно презареждане на духа и тялото чрез силата на природата, твърдят организаторите. Дори научно е доказано, че движението в планината, в комбинация със свежия и чист въздух, допринасят за укрепване на имунитета и цялостното здравословно състояние на човешкия организъм.


Слизайки от върха, туристите имат възможност да посетят приключенския парк „Язовира“, където на тяхно разположение са въжена градина с девет елемента, детски тролей, фитнес на открито, кът за игри, скокове върху въздушна възглавница, семейно вело трасе, горска пътека за бягане, риболов и зони за релакс.


В средата на юли се очаква да отвори врати и "Велопарк Пампорово"- най-големият специализиран парк за планинско колоездене в България и на Балканите.

И това са само част от атракциите, подготвени за любителите на планината през лятото… 

Снимки: Красимир Мартинов

Галерия

Още от категорията

Село Гега и приказният „Манастир с дяволите“ в Огражден планина

Огражден планина се простира в югозападния дял на България и преминава на територията на Северна Македония, където е най-високата ѝ част. Десетилетия наред този край е бил недостъпна гранична зона, което е чудесен повод човек да опознае старите му махали..

публикувано на 06.08.20 в 07:05

Туристическият бранш иска рестарт на сектора

Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединение „Бъдеще за туризма“ излязоха на митинг пред сградата на парламента в София. От обединението настояват за грантова схема в размер на 10 процента от оборота от миналата година, подобно на..

публикувано на 04.08.20 в 16:21
Ултрамаратонецът Владимир Ставрев

Ултрамаратонец популяризира най-дългия туристически маршрут в България

Ултрамаратонецът Владимир Ставрев започна 721 км. пробег по маршрута " Дунав Ултра ", успореден на поречието на Дунав от с. Куделин до с. Дуранкулак на Черно море, съобщава сайта на организаторите от "Дунав ултра". Маратонецът е отминал гр. Мизия, а преди..

публикувано на 04.08.20 в 12:08