Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Несебър „разказва“ спомени от времето на траките

Снимка: БГНЕС

Скалисто парче земя, сякаш захвърлено в морето. Но, за да не навява пустота, е съединено със сушата чрез тесен провлак. Убежище и сигурност – това най-вероятно са видели траките, основавайки преди повече от три хилядолетия своя град Месамбрия. Така го именували те.

Несебър, както го наричаме в наши дни, помни не един завоевател, който със стъпването си в града е променял името му и е оставял културни следи. Затова и днес, разглеждайки артефактите, можем да прочетем богато историческо повествование, сътворено и записано по неговите земи.

Месамбрия на гърците обгражда града с масивна крепостна стена, оформя жилищни квартали, строи храмове, гимназион, театър. Месемврия на римляните създава водоснабдителна система, градски терми, издига базилики и една от тях наименува “Св. София”, по подобие на константинополската. Несебър на българите, включен за първи път в границите на държавата ни през 812 г., построява и изографисва храмовете “Св. Стефан” и “Св. Йоан Кръстител”, които се превръщат в прототип на църквите шедьоври от XIII и XIV век.

Повече за древното селище, наричано от наши и чужди изследователи “българската Равена”, заради многото и добре запазени църкви, можете да научите от публикацията на Венета Николова “Несебър – старинният град насред морето”.

Още от категорията

Да се докоснеш до красотата на българските фолклорни танци

Пъстри костюми, завладяваща музика, кръшни хора и мелодични песни предизвикващи вулкан от емоции… Българските темпераментни хора, най-често в неравноделни ритми, са неотменна част от визитката на нашата страна зад граници. А изявите на..

публикувано на 29.11.20 в 05:15

По калдъръмите на Благоевград – старият квартал „Вароша“

Не един или два български градове са съхранили непокътнат духа от епохата на Възраждането. Благоевград е един от тях. Достатъчно е да се разходите в старата му част, за да се пренесете поне 150 години назад във времето. Кварталът „Вароша“ датира от..

публикувано на 28.11.20 в 05:15

Боговете посочили на император Траян къде да основе Марцианопол

Малцина знаят, че под квартал на североизточния български град Девня лежат останките на един от стратегическите центрове на Римската империя - Марцианопол. Мястото привлякло вниманието на римляните с изобилното количество строителен материал и..

публикувано на 22.11.20 в 05:05