Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Несебър „разказва“ спомени от времето на траките

Снимка: БГНЕС

Скалисто парче земя, сякаш захвърлено в морето. Но, за да не навява пустота, е съединено със сушата чрез тесен провлак. Убежище и сигурност – това най-вероятно са видели траките, основавайки преди повече от три хилядолетия своя град Месамбрия. Така го именували те.

Несебър, както го наричаме в наши дни, помни не един завоевател, който със стъпването си в града е променял името му и е оставял културни следи. Затова и днес, разглеждайки артефактите, можем да прочетем богато историческо повествование, сътворено и записано по неговите земи.

Месамбрия на гърците обгражда града с масивна крепостна стена, оформя жилищни квартали, строи храмове, гимназион, театър. Месемврия на римляните създава водоснабдителна система, градски терми, издига базилики и една от тях наименува “Св. София”, по подобие на константинополската. Несебър на българите, включен за първи път в границите на държавата ни през 812 г., построява и изографисва храмовете “Св. Стефан” и “Св. Йоан Кръстител”, които се превръщат в прототип на църквите шедьоври от XIII и XIV век.

Повече за древното селище, наричано от наши и чужди изследователи “българската Равена”, заради многото и добре запазени църкви, можете да научите от публикацията на Венета Николова “Несебър – старинният град насред морето”.

Още от категорията

Пъстрият подземен свят на пещерата „Венеца“

На 14 км от северозападния ни град Белоградчик се намира истинско чудо на природата - „Венеца“, една от най-красивите пещери в България. Разположена е съвсем близо до село Орешец. До входа ѝ се стига пеш по черен път само за няколко минути...

публикувано на 09.08.20 в 05:05

Банско предлага свеж планински полъх и разходка в историята

Планината с разноликите си страни във всеки сезон отдавна е превърнала Банско в популярен курорт. Докато е отрупана със сняг, на пистите й се състезават елитни спортисти, а любителите на ските се спускат по отлично поддържаните терени. А щом..

публикувано на 08.08.20 в 05:10

117 години от Илинденско-Преображенското въстание

С различни инициативи България ще почете подвига и саможертвата на героите от Илинденско-Преображенската епопея. Традиционният събор в местността "Попови ливади" край Гоце Делчев  през тази година няма да се състои, поради усложнената епидемична..

публикувано на 02.08.20 в 05:05