Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българи в Германия вече получават пенсиите си директно от НОИ

Снимка: БГНЕС

От този месец Националният осигурителен институт (НОИ) започна да превежда директно българските пенсиите на 3100 души, които са заявили желание да ги получават в Германия, информира от интернет сайта си НОИ. Досега това ставаше само през компетентната институция във федералната република.

Промяната е факт, след като на 1 март т.г. влезе в сила споразумение за административно сътрудничество между социално-осигурителните служби на двете страни. С него Германското пенсионно осигуряване (ГПО) и НОИ се договориха от началото на месец юли т.г. да преминат към директно изплащане на пенсиите, без посредничеството на другата институция. Българските пенсионери в Германия вече са информирани с писмо от ГПО за промяната в начина на изплащане, твърдят от НОИ.

За да започне изплащането на пенсията директно от България, всеки гражданин трябва да изпрати в НОИ попълнена декларация за това с BIC/IBAN, заверен от банката в Германия, в която е личната им банкова сметка.

Живеещите в Германия пенсионери имат задължението да представят пред осигурителния институт и актуално удостоверение за регистрация от германската община по местоживеене, както и заверена в периода от 1 ноември до 31 декември на всяка календарна година декларация за продължаване на получаването на пенсия от България. Първият такъв документ ще бъде изискана в края на 2020 година.

Подробна информация по темата можете да намерите ТУК. 


Още от категорията

Кръводарители извиха дълга опашка след призив на “Пирогов”

Стотици желаещи да дарят кръв се наредиха пред Центъра по трансфузионна хематология в София, отзовавайки се на апела на спешната болница “Пирогов”, която се нуждае от кръв и кръвни продукти, за да оказва навременна помощ на настанените за лечение..

публикувано на 23.01.22 в 14:25
Асена Сербезова

Зеленият сертификат за антитела засега остава

Наблюдават се големи разлики в 14-дневната заболяемост от Covid-19 в отделните области, затова и ограничения на национално ниво няма да се налагат, съобщи за Нова тв здравният министър Асена Сербезова. Най-проблемните райони са София, Благоевград,..

публикувано на 23.01.22 в 09:59

Всяка четвърта проба за Covid-19 е положителна

През последното денонощие са установени 6630 случаи на коронавирус от направените 26 541 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Близо 25% от пробите са дали положителен резултат. 77,5% от новозаразените не са ваксинирани...

публикувано на 23.01.22 в 09:20
Подкасти от БНР