Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българи в Германия вече получават пенсиите си директно от НОИ

Снимка: БГНЕС

От този месец Националният осигурителен институт (НОИ) започна да превежда директно българските пенсиите на 3100 души, които са заявили желание да ги получават в Германия, информира от интернет сайта си НОИ. Досега това ставаше само през компетентната институция във федералната република.

Промяната е факт, след като на 1 март т.г. влезе в сила споразумение за административно сътрудничество между социално-осигурителните служби на двете страни. С него Германското пенсионно осигуряване (ГПО) и НОИ се договориха от началото на месец юли т.г. да преминат към директно изплащане на пенсиите, без посредничеството на другата институция. Българските пенсионери в Германия вече са информирани с писмо от ГПО за промяната в начина на изплащане, твърдят от НОИ.

За да започне изплащането на пенсията директно от България, всеки гражданин трябва да изпрати в НОИ попълнена декларация за това с BIC/IBAN, заверен от банката в Германия, в която е личната им банкова сметка.

Живеещите в Германия пенсионери имат задължението да представят пред осигурителния институт и актуално удостоверение за регистрация от германската община по местоживеене, както и заверена в периода от 1 ноември до 31 декември на всяка календарна година декларация за продължаване на получаването на пенсия от България. Първият такъв документ ще бъде изискана в края на 2020 година.

Подробна информация по темата можете да намерите ТУК. 


Още от категорията

Блокадата на Орлов мост продължава

Продължават антиправителствените протести в София и страната

Протестиращите инициираха подписка с искания за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. До този момент са събрани 1400 подписа. Както всяка вечер недоволните от управлението се събраха в района на президентството и Министерския..

публикувано на 11.08.20 в 19:46

Близо две трети от българите са пушачи

Проучване на „Национална пациентска организация“ установява, че 59% от българите на възраст между 19 и 64 години са пушачи . Почти всички от анкетираните пушат цигари и много малко от тях използват бездимни тютюневи изделия или електронни цигари...

публикувано на 11.08.20 в 19:17
Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина

Новости в организацията на учебния процес в българските училища зад граница

Учениците в българските неделни училища в чужбина, изучавали изцяло в електронна среда български език и литература и история и география на България, ще получават удостоверения за завършено обучение по тези предмети, предаде БТА. Те няма да се явяват..

публикувано на 11.08.20 в 16:32