Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в Германия вече получават пенсиите си директно от НОИ

Снимка: БГНЕС

От този месец Националният осигурителен институт (НОИ) започна да превежда директно българските пенсиите на 3100 души, които са заявили желание да ги получават в Германия, информира от интернет сайта си НОИ. Досега това ставаше само през компетентната институция във федералната република.

Промяната е факт, след като на 1 март т.г. влезе в сила споразумение за административно сътрудничество между социално-осигурителните служби на двете страни. С него Германското пенсионно осигуряване (ГПО) и НОИ се договориха от началото на месец юли т.г. да преминат към директно изплащане на пенсиите, без посредничеството на другата институция. Българските пенсионери в Германия вече са информирани с писмо от ГПО за промяната в начина на изплащане, твърдят от НОИ.

За да започне изплащането на пенсията директно от България, всеки гражданин трябва да изпрати в НОИ попълнена декларация за това с BIC/IBAN, заверен от банката в Германия, в която е личната им банкова сметка.

Живеещите в Германия пенсионери имат задължението да представят пред осигурителния институт и актуално удостоверение за регистрация от германската община по местоживеене, както и заверена в периода от 1 ноември до 31 декември на всяка календарна година декларация за продължаване на получаването на пенсия от България. Първият такъв документ ще бъде изискана в края на 2020 година.

Подробна информация по темата можете да намерите ТУК. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25