Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За туристите: На път в България с автомобил

Полезна информация за плащания, глоби и състояние на пътната мрежа

Снимка: vinetki.bg

Най-безопасният вариант за пътуване на къси или по-дълги разстояния във време на пандемия си остава личният автомобил. Така туристите разполагат и изцяло с времето си и не зависят от околните. На чуждите граждани, пристигащи в България, препоръчваме да спазват правилата за движение по пътищата, да съобразяват скоростта си с пътните условия и сигнализацията. На много места през лятото се правят ремонти и скоростта е ограничена, информира ни инж. Иван Досев – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и призова за търпение.

По автомагистрала „Хемус“ наложителните ремонти ще продължат и през летните месеци – казва ремонти има на 19-ти километър при село Потоп, на лявата тръба на тунел „Витиня“, чиято рехабилитация  очакваме да приключи до края на годината. Освен това на 35 и 37 километър се намират два метални моста в много лошо състояние. В момента върху тях се извършват аварийни ремонтни дейности. За съжаление на тези 4 точки ще има затруднения с преминаването на трафика, така че молим шофьорите за повече търпение“.

По отношение на ремонтите по първокласните пътища, Досев коментира, че към момента се ремонтират няколко участъка – пътят Мездра-Ботевград и дублиращият път на автомагистрала „Тракия“ в района на Пловдив.

„Автомагистрала „Тракия“ е напълно свободна за движение. Дължината на тази отсечка е около 14 километра и се надяваме, че няма да предизвика големи затруднения за пътуващите“.

За да използвате пътната мрежа в България трябва да закупите електронна винетка за вашия автомобил, кемпер или каравана. Цената на уикенд винетката, валидна от 12:00 часа в петък до 23:59 часа в неделя, е 12 лв., седмичната струва 15 лв., а месечната - 30 лв. За три месеца ще заплатите 54 лв., а за годишна винетка - 97 лв. Електронна винетка може да бъде закупена до 30 дни преди началото на нейното действие - онлайн на следните адреси: https://www.bgtoll.bg/, https://vinetki.bg/, https://tollpass.bg/ и https://www.digitoll.bg/bg/, или чрез мобилното приложение BGTOLL. На сайта www.bgtoll.bg, освен на български, информация е достъпна на английски, немски, сръбски, руски, турски, гръцки и румънски език, а останалите сайтове са с двуезични версии – българска и английска.


Електронна винетка може да се закупи и на място – чрез 500-те терминала за самотаксуване на Граничните контролно-пропускателни пунктове, в големите бензиностанции, в клоновете на „Български пощи“ ЕАД и в касите на областните пътни управления. Важно е обаче данните на автомобила да бъдат попълнени правилно, тъй като системата не допуска корекции. Съветът ни е да проверите всичко, преди да пристъпите към плащане. При неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса и подлежите на санкции. Контролът върху пътните такси се осъществява 105 мобилни екипа и чрез 295 стационарни камери. В случай че няма необходимата винетка и бъде спрян, нарушителят заплаща компенсаторна такса на стойност 70 лв.

За да е спокойно пътуването ви в България, бъдете бдителни и не неглижирайте правилата. В случай на нарушение, подлежите на различни по размер глоби и/или отнемане на контролни точки. Така например, за висока скорост в населено място санкциите варират от 20 лв., при превишаване на скоростта с 10 км/ч., до 700 лв., когато сте карали с повече от 50 км/ч. над допустимото. Сходни са наказанията и за превишаване на скоростта извън населените места. Пълна информация за броя точки, както и за размера на глобите, ще откриете ТУК

Съставил: Йоан Колев 

Снимки: vinetki.bg, БГНЕС

Още от категорията

Протест №3 в Мюнхен, 6 август

Българи ще протестират в десет държави през уикенда

Сънародниците ни зад граница и през тези почивни дни ще излязат на масови протести, за да поискат оставките на правителството и на главния прокурор, както и въвеждането на електронно гласуване. Демонстрации ще се проведат в 24 града в десет страни, научи..

публикувано на 08.08.20 в 11:29

Яростни пожари се разгоряха в няколко общини

Бедствено положение е обявено в общините Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград заради избухналите в тях пожари. Пламъците обхващат десетки декари горски масиви и селскостопански площи. Вчера са се разгорели 247 пожара, а пожарникарите са участвали..

публикувано на 08.08.20 в 10:16

Палатките на протеста се завърнаха по местата си

Протестиращите отново издигнаха палатковите си лагери, след като полицията в среднощна акция на 7 август разруши барикадите и арестува 12 души. Затворени са трите възлови столични кръстовища – на “Орлов мост”, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в..

публикувано на 08.08.20 в 08:40