Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в центъра на София ескалира

До сблъсъци между привърженици и противници на правителството и на президента Румен Радев се стигна около 20:30 ч. по време на двата паралелни протеста пред президентството и пред Министерския съвет. Бързата реакция на силите за сигурност предотврати събирането на двата лъча от протестиращи. Няколко души обаче са арестувани.

Към 20:50 ч. демонстранти се отправиха в шествие към Орлов мост, а час по-късно се върнаха отново в пространството между Министерския съвет и Президентството, където към 22:30 часа протестиращи продължават да скандират за оставка на кабинета.

Междувременно, управляващите от ГЕРБ излязоха с изявление, в което призоваха президента Румен Радев и политическите фигури, застанали на негова страна в протестните акции, да поемат политическата отговорност за „вандалските действия“ и погрома над автобусите, с които е трябвало да се приберат симпатизантите и членовете на партията.

В ответна реакция от Президентството заявиха, че „управляващите дължат отговор на целия народ за вихрещата се корупция и проваленото си управление“ и призоваха гражданите в никакъв случай да не проявяват агресия.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05