Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Напрежението в центъра на София ескалира

До сблъсъци между привърженици и противници на правителството и на президента Румен Радев се стигна около 20:30 ч. по време на двата паралелни протеста пред президентството и пред Министерския съвет. Бързата реакция на силите за сигурност предотврати събирането на двата лъча от протестиращи. Няколко души обаче са арестувани.

Към 20:50 ч. демонстранти се отправиха в шествие към Орлов мост, а час по-късно се върнаха отново в пространството между Министерския съвет и Президентството, където към 22:30 часа протестиращи продължават да скандират за оставка на кабинета.

Междувременно, управляващите от ГЕРБ излязоха с изявление, в което призоваха президента Румен Радев и политическите фигури, застанали на негова страна в протестните акции, да поемат политическата отговорност за „вандалските действия“ и погрома над автобусите, с които е трябвало да се приберат симпатизантите и членовете на партията.

В ответна реакция от Президентството заявиха, че „управляващите дължат отговор на целия народ за вихрещата се корупция и проваленото си управление“ и призоваха гражданите в никакъв случай да не проявяват агресия.  


Още от категорията

Извънредното заседание на парламента пропадна, протестиращи скандираха "Оставка!"

Предвиденото за днес извънредно заседание на парламента пропадна. В залата се явиха 78 депутати при необходим кворум от 121 души. Сред прекъсналите лятната си отпуска бяха депутати от БСП, ДПС и двама от ГЕРБ. От ВМРО предварително съобщиха, че..

обновено на 13.08.20 в 13:59

Васил Божков обвини Делян Пеевски за изземването на колекцията му от антики

Укриващият се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков обвини депутата от ДПС Делян Пеевски, че стои зад изземването на колекцията му от антични предмети. "Разграбването на световно културно-историческо наследство се извършва след преките заповеди..

публикувано на 13.08.20 в 13:07

В 36-ия ден на протести недоволните се събират пред сградата на парламента

С блокади на ключови места в столицата продължава 36-тият ден на антиправителствени протести . Блокирани са кръстовищата на Орлов мост, пред Софийския университет и в участъка между Президентството и Министерския съвет. Някои от линиите на градския..

публикувано на 13.08.20 в 08:49