Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Напрежението в центъра на София ескалира

До сблъсъци между привърженици и противници на правителството и на президента Румен Радев се стигна около 20:30 ч. по време на двата паралелни протеста пред президентството и пред Министерския съвет. Бързата реакция на силите за сигурност предотврати събирането на двата лъча от протестиращи. Няколко души обаче са арестувани.

Към 20:50 ч. демонстранти се отправиха в шествие към Орлов мост, а час по-късно се върнаха отново в пространството между Министерския съвет и Президентството, където към 22:30 часа протестиращи продължават да скандират за оставка на кабинета.

Междувременно, управляващите от ГЕРБ излязоха с изявление, в което призоваха президента Румен Радев и политическите фигури, застанали на негова страна в протестните акции, да поемат политическата отговорност за „вандалските действия“ и погрома над автобусите, с които е трябвало да се приберат симпатизантите и членовете на партията.

В ответна реакция от Президентството заявиха, че „управляващите дължат отговор на целия народ за вихрещата се корупция и проваленото си управление“ и призоваха гражданите в никакъв случай да не проявяват агресия.  


Още от категорията

Протест №3 в Мюнхен, 6 август

Българи ще протестират в десет държави през уикенда

Сънародниците ни зад граница и през тези почивни дни ще излязат на масови протести, за да поискат оставките на правителството и на главния прокурор, както и въвеждането на електронно гласуване. Демонстрации ще се проведат в 24 града в десет страни, научи..

публикувано на 08.08.20 в 11:29

Яростни пожари се разгоряха в няколко общини

Бедствено положение е обявено в общините Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград заради избухналите в тях пожари. Пламъците обхващат десетки декари горски масиви и селскостопански площи. Вчера са се разгорели 247 пожара, а пожарникарите са участвали..

публикувано на 08.08.20 в 10:16

Палатките на протеста се завърнаха по местата си

Протестиращите отново издигнаха палатковите си лагери, след като полицията в среднощна акция на 7 август разруши барикадите и арестува 12 души. Затворени са трите възлови столични кръстовища – на “Орлов мост”, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в..

публикувано на 08.08.20 в 08:40