Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полезно за почиващите в България: Помощ при загуба или кражба на вещи

Снимка: БГНЕС

През лятото, отворени за слънцето, морето, удоволствията, сякаш забравяме инстинктите си за самосъхранение. Често забравяме да пазим себе си, вещите си и гледаме да вземем повече от всичко, което ще ни липсва до следващото лято. Така в един миг на закъсняла трезвост се оказваме ранени, без пари, без документи, оставени насред нищото.

Когато попаднем в критична ситуация, ние, българите, имаме повече възможности да потърсим помощ, най-малкото защото говорим на родния си език. Какво обаче да направи чужденецът, ако например остане без средства и няма дори телефон, на който да поиска съвет от своето посолство?

“Ако туристите са организирани, техните туроператори имат контакти с нас и знаят как да действат – обяснява за Радио България гл. инсп. Живко Даскалов, началник на Районното управление на полицията в Созопол.

А дори и да не са организирани, в хотелите им също са наясно по какъв начин да ни известят. При всеки случай – например, загуба на лични документи, Районното управление регистрира сигнала и издава удостоверение, чрез което потърпевшите лесно могат да отпътуват от страната, представяйки го на границата. Някои посолства имат представителства по места и също имат правото да издават такъв документ. Без него хората без лични документи не могат да отпътуват”.

Най-честите сигнали в районните управления на МВР са свързани със загубени или откраднати пари и документи. Кражбата на вещи също е сред най-срещаните престъпления – повече в автобуса и по-рядко - в хотелската стая. Гл. инсп. Живко Даскалов казва, че вече не се краде от плажовете, заради монтираното видеонаблюдение и денонощната охрана на концесионираните площи. “Контингентът се изтегли навътре в комплексите и в градовете”, добавя той.

С намаляването на туристите, заради епидемията от коронавирус, намаляват и престъпленията по морето. Нарушенията, които са установени до момента, са предимно за притежание на дрога и шофиране в нетрезво състояние или след употребата на наркотици.

“Сега е много по-различно – подчертава главният инспектор. – Иначе голяма част от сигналите засягат вещи, оставени без надзор, изгубени или откраднати предимно по плажната ивица или в автобуса. 50 на 50 имаме успеваемост в разкриването на тези престъпления, особено когато познаваме контингента на извършителите. А той най-често е от местни хора. Това, от една страна, леко ни затруднява, но, от друга - колегите от вътрешността на страната ни подават информация, когато подобен контингент се насочва към нас. Така ние го очакваме и знаем кои са потенциалните извършители. Много от тях – предимно джебчии, идват от София, Левски, Плевен, а в предишни години сме установявали и хора от Румъния, специализирани в такива кражби.”

Умеят ли да се пазят летовниците или губят чувството си за контрол?

“По-младите са по-безконтролни, макар че им даваме много указания – чрез туроператорите, раздаваме и листовки – казва още гл. инсп. Живко Даскалов. – Основно злоупотребата с алкохол е причината да станат жертва на престъпление или да изгубят вещи.”

Началникът на созополското полицейско управление уверява, че нито един чужд летовник няма да бъде оставен в беда. В някои от управленията има преводачи, а и повечето полицаи вече се справят добре с английския. Ако пък става дума за друг, по-непопулярен език, се търси съдействието на туроператорите и на посолствата.

“Единственият съвет, който мога да дам на чуждите туристи, е да бъдат една идея по-бдителни и отговорни към своите вещи и документи – включително и на плажната ивица, и да не ги оставят без контрол. А когато излизат от хотела, да не вземат всичко със себе си. Това е основното”, заключава главният инспектор.

Снимки: БГНЕС и архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01