Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Родната къща на Апостола пази ценни свидетелства за живота и делото му

7
Снимка: vlevskimuseum-bg.org

Васил Левски, превърнал се в национален символ на борбата срещу османското владичество, прекарва детските и юношеските си години в скромен дом в родния си град Карлово. Възрожденската едноетажна къща на семейството е построена през XVIII век от дядото Кунчо Иванов. Вдясно от каменните стълби се е намирало скривалището на Апостола, прикрито от вграден стенен долап, в който са се нареждали нагънати черги.

Дълго време необитавана, къщата рухва в годините около Освобождението. Възстановена е през 1933 г. по проект на архитекта Димитър Иванов, а карловци и войниците от местния гарнизон помагат с материали и безвъзмезден труд. Дъщерите на Яна - сестрата на Апостола, пък помага за пресъздаването на автентичния интериор. През 1937 г. домът на Васил Левски отваря вратите си за посетители и повече от 80 г. е превърнат в музей, който съхранява ценни свидетелства за семейството, живота и делото на националния герой.

Още интересни факти за дома на Апостола можете да прочетете в публикацията на Гергана Манчева “Карлово вдига къщата на Левски от пепелта и я пази като светиня”.

Снимки: vlevskimuseum-bg.org

Галерия

Още от категорията

Пъстрият подземен свят на пещерата „Венеца“

На 14 км от северозападния ни град Белоградчик се намира истинско чудо на природата - „Венеца“, една от най-красивите пещери в България. Разположена е съвсем близо до село Орешец. До входа ѝ се стига пеш по черен път само за няколко минути...

публикувано на 09.08.20 в 05:05

170 години отбелязва най-старият ни СПА курорт Вършец

За рождена дата на курорта Вършец се смята 1850 година, когато вършечанинът Димитър Лучков е излекуван с помощта на минералната вода.  В началото на XX век, първата баня, построена през 1910 г., се оказва тясна за прииждащите болни. Затова през 1930..

публикувано на 08.08.20 в 16:25

Банско предлага свеж планински полъх и разходка в историята

Планината с разноликите си страни във всеки сезон отдавна е превърнала Банско в популярен курорт. Докато е отрупана със сняг, на пистите й се състезават елитни спортисти, а любителите на ските се спускат по отлично поддържаните терени. А щом..

публикувано на 08.08.20 в 05:10