Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родната къща на Апостола пази ценни свидетелства за живота и делото му

7
Снимка: vlevskimuseum-bg.org

Васил Левски, превърнал се в национален символ на борбата срещу османското владичество, прекарва детските и юношеските си години в скромен дом в родния си град Карлово. Възрожденската едноетажна къща на семейството е построена през XVIII век от дядото Кунчо Иванов. Вдясно от каменните стълби се е намирало скривалището на Апостола, прикрито от вграден стенен долап, в който са се нареждали нагънати черги.

Дълго време необитавана, къщата рухва в годините около Освобождението. Възстановена е през 1933 г. по проект на архитекта Димитър Иванов, а карловци и войниците от местния гарнизон помагат с материали и безвъзмезден труд. Дъщерите на Яна - сестрата на Апостола, пък помага за пресъздаването на автентичния интериор. През 1937 г. домът на Васил Левски отваря вратите си за посетители и повече от 80 г. е превърнат в музей, който съхранява ценни свидетелства за семейството, живота и делото на националния герой.

Още интересни факти за дома на Апостола можете да прочетете в публикацията на Гергана Манчева “Карлово вдига къщата на Левски от пепелта и я пази като светиня”.

Снимки: vlevskimuseum-bg.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10