Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Село Бръшлян – сън, реалност и още нещо

Снимка: БНР -архив

Да се изгубиш между история и съвременност, да спреш или – още по-добре – да върнеш времето назад… Сигурно на всеки се е случвало да си пожелае среща с миналото, без да напуска настоящето. Все още има такива кътчета в България. Сред тях е село Бръшлян, в Странджа планина. Намира се на 15 км от гр. Малко Търново и на малко повече от 60 км южно от Бургас. 

Заради десетките старинни къщи, запазени в автентичния си вид, селото е обявено за архитектурен и исторически резерват. 

Как са строени къщите в с. Бръшлян (най-старата е от XVII в.), какъв е бил битът на хората и какви забележителности ще се разкрият пред вас, ако го посетите, можете да научите от колоритния разказ на Венета Николова ТУКОще от категорията

Пъстрият подземен свят на пещерата „Венеца“

На 14 км от северозападния ни град Белоградчик се намира истинско чудо на природата - „Венеца“, една от най-красивите пещери в България. Разположена е съвсем близо до село Орешец. До входа ѝ се стига пеш по черен път само за няколко минути...

публикувано на 09.08.20 в 05:05

170 години отбелязва най-старият ни СПА курорт Вършец

За рождена дата на курорта Вършец се смята 1850 година, когато вършечанинът Димитър Лучков е излекуван с помощта на минералната вода.  В началото на XX век, първата баня, построена през 1910 г., се оказва тясна за прииждащите болни. Затова през 1930..

публикувано на 08.08.20 в 16:25

Банско предлага свеж планински полъх и разходка в историята

Планината с разноликите си страни във всеки сезон отдавна е превърнала Банско в популярен курорт. Докато е отрупана със сняг, на пистите й се състезават елитни спортисти, а любителите на ските се спускат по отлично поддържаните терени. А щом..

публикувано на 08.08.20 в 05:10