Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите в България като историческа „игра на асоциации“

Процесите от последните дни през погледа на протестиращи и наблюдатели

Снимка: Дарина Григорова

Преди седмица поредица от събития отприщиха масово недоволство сред българите. Случайно или не, опитът на лидера на партия „Да, България“ Христо Иванов да достигне до плажа на нефтеното пристанище „Росенец“ и разправата му с представители на НСО, охраняващи т.нар. "сараи" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган повдигнаха наболели въпроси.

Реакцията на президента Румен Радев не закъсня по повод това кой и как определя дали Доган и съпартиецът му Делян Пеевски имат право на лична охрана, за сметка на данъкоплатците. Ден по-късно, след официалното изявление на Радев, Специализираната и Военно-окръжната прокуратура влязоха в президентството по две различни досъдебни производства. Координираните прокурорски действия и последвалото задържане на съветник и секретар на президента Радев предизвикаха в обществото асоциации за институционален преврат.*

Още докато течеше прокурорската акция на "Дондуков" 2, граждани се събраха на спонтанен протест пред президентството. Редица експерти, сред които и адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев определиха случващото се като "погром срещу конституцията и прокурорски преврат срещу президентската институция". Гражданското недоволство прерасна във всекидневен антиправителствен протест с искания за оставката, както на кабинета, така и на главния прокурор Иван Гешев.

Постепенно протестите обхванаха цялата страна, достигаха и някои български общности зад граница. Мнозина анализатори сравниха ставащото днес с протестите от 2013-2014 година и изразиха тревога, че без лидер исканията за промяна в политическия модел няма да постигнат очаквания резултат. Като причина за това те посочиха олигархичната система, която предотвратява всякакви опити за политическа алтернатива.

Картината на протестите в т.нар. триъгълник на властта, видима от снимки и коментари в социалните мрежи, изглежда малко по-различна. Там ясно и категорично се откроява желанието веднъж завинаги да бъде сложен край на корупцията и беззаконието, сраснали се, според протестиращите, с управлението в продължение на 30 години. Може би и затова някои виждат прилика със събитията от 90-те години на миналия век, когато българите вярваха в настъпилите демократични промени и настояваха за смяна на модела.

„Сега на улицата са нашите деца, които по плам и сила са точно толкова непримирими, колкото бяхме ние през 1989 година -1990!“ – отбелязва в социалната мрежа издателят Жана Иванова. Тя припомня как протестиращите тогава са излизали по площадите с децата си, а днес това правят техните пораснали деца. „Сякаш подсъзнателно знаехме, че ще им трябва тази закалка - да носят в малките си ръчички българския флаг! Най-важното е, че ги отгледахме, възпитахме, научихме ги на добродетели и на обич към Родината. И макар и малко уморени, и видели много машинации и задкулисия, днес ние стоим плътно зад вас, скъпи наши деца.“

Дали протестите ще постигнат така търсената смяна на модела? Прогнозите на анализаторите са по-скоро скептични. Задаващата се икономическа криза, породена от пандемията от Covid-19, както и опитите на определени фигури да използват енергията на протестите в своя полза подсилва скептицизма и сред голяма част от хората, които не виждат реална алтернатива на настоящото управление. Всички обаче са категорични в едно – промяна е необходима.

*При акцията на двете прокуратури бяха претърсени кабинетите на съветника на президента по отбрана и сигурност Илия Милушев и този на секретаря по антикорупция и правосъдие Пламен Узунов. И двамата бяха задържани - Милушев по дело за разгласяване на държавна тайна, а Узунов - по разследване за престъпен сговор за търговия с влияние.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54