Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК финансира обновяването на европейската жп мрежа

Снимка: slo-zeleznice.si

България получава над 30 млн. евро по Механизма за свързване на Европа, се казва в съобщение на Европейската комисия (ЕК). С тях ще се финансират 5 железопътни проекта. 

Най-много средства - 12,2 млн. евро, са предвидени за модернизацията на електрическите подстанции във Враца и Перник. 8,9 млн. евро се отпускат за проучване удвояването на жп трасето Пловдив – Свиленград – границата с Турция, а 1,5 млн. евро - за проучвания и проектиране модернизацията на жп линията Мездра – Медковец, водеща към Дунав мост-2 при Видин. 2,4 млн. евро отиват за проекта за модернизиране на трасето от Драгоман до границата със Сърбия, 1,7 млн. евро се насочват за линията към пристанище Бургас. 

Европейският съюз подкрепя икономическото възстановяване във всички държави членки, като инвестира почти 2,2 млрд. евро в 140 възлови транспортни проекта - информират от ЕК. Тези проекти трябва да подпомогнат изграждането на липсващи транспортни връзки по целия континент. Освен това те ще направи устойчив този транспорт и ще създадат нови работни места. 

Приоритет за финансира по Механизма за свързване на Европа - схемата на ЕС за предоставяне на безвъзмездни средства в подкрепа на транспортната инфраструктура, се дава на проектите за засилване на железопътната мрежа, в т.ч. - на трансграничните връзки и връзките с пристанища и летища. 

Още от категорията

Санкциите срещу Русия ще се отразят икономически на България

При евентуален конфликт между НАТО и Русия и последвали санкции, главните рискове за България са в сферата на енергетиката. Това коментира премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на парламента, свикано във връзка с кризата в Украйна...

публикувано на 26.01.22 в 19:07

Връчиха наградите на германската икономика в България

Въпреки предизвикателствата на пандемията от Covid, Германия запазва водеща позиция като търговски партньор на България. Това заяви президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара Тим Курт при връчването на „Наградите на германската..

публикувано на 26.01.22 в 10:18

Стимули за инициатива в земеделието има

Идва допълнително европейско финансиране за проекти на земеделски производители, одобрени в предходния програмен период – до 2020 г. Това са целеви средства, предназначени единствено за сектор земеделие, а целта е да се обезпечи работата им в..

публикувано на 25.01.22 в 12:37
Подкасти от БНР