Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК финансира обновяването на европейската жп мрежа

Снимка: slo-zeleznice.si

България получава над 30 млн. евро по Механизма за свързване на Европа, се казва в съобщение на Европейската комисия (ЕК). С тях ще се финансират 5 железопътни проекта. 

Най-много средства - 12,2 млн. евро, са предвидени за модернизацията на електрическите подстанции във Враца и Перник. 8,9 млн. евро се отпускат за проучване удвояването на жп трасето Пловдив – Свиленград – границата с Турция, а 1,5 млн. евро - за проучвания и проектиране модернизацията на жп линията Мездра – Медковец, водеща към Дунав мост-2 при Видин. 2,4 млн. евро отиват за проекта за модернизиране на трасето от Драгоман до границата със Сърбия, 1,7 млн. евро се насочват за линията към пристанище Бургас. 

Европейският съюз подкрепя икономическото възстановяване във всички държави членки, като инвестира почти 2,2 млрд. евро в 140 възлови транспортни проекта - информират от ЕК. Тези проекти трябва да подпомогнат изграждането на липсващи транспортни връзки по целия континент. Освен това те ще направи устойчив този транспорт и ще създадат нови работни места. 

Приоритет за финансира по Механизма за свързване на Европа - схемата на ЕС за предоставяне на безвъзмездни средства в подкрепа на транспортната инфраструктура, се дава на проектите за засилване на железопътната мрежа, в т.ч. - на трансграничните връзки и връзките с пристанища и летища. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16

Парламентът одобри изграждането на VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ "Козлодуй". Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за..

публикувано на 21.03.24 в 11:51
Паскал Донахю

Лидерът на Еврогрупата очаква България в Еврозоната през 2025 г.

България може да е част от еврозоната през 2025 г., каза лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. В интервю за БНР на Марта Младенова той изрази надежда страната да продължи да води благоразумна фискална политика. "Основното..

публикувано на 17.03.24 в 11:30