Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на пророк Илия – най-почитания старозаветен светец у нас

На 20 юли православието почита Св. пророк Илия

Тетевенски манастир „Св. пророк Илия”
Снимка: БГНЕС-архив

Роден през Х в. пр. Хр., потомък на Аарон, той бил „въздържан в храна, скромен в облекло и строг към себе си и другите“. Житието му е изпълнено с чудеса, започнали още в ранна възраст. Предание разказва, че баща му имал видение, в което благообразни мъже беседвали с детето Илия, повивали го с огън и го кърмели с огнен пламък. Свещениците разтълкували видението така: „На детето ще почива Божията благодат; словото му ще бъде като огън, силно и действено; животът му – угоден Богу; и ще съди той Израиля с меч и огън. Името Илия значи крепост Господня.“

Борил се срещу идолопоклонничеството и избиването на пророците, в което най-яростни били цар Ахав и жена му, пророкът отишъл при царя и му казал: „Заради греховете ти от днес няма да има дъжд, ни роса, докато не помоля Господа за това!“ И „заключил“ небето за три години и шест месеца. Ахав искал да убие Илия, но Господ казал на своя пророк да се скрие при поток, близо до р. Йордан и изпратил врани, които му носели храна..

На входа на църквата „Свети Илия” в с. Селище, Благоевградско, строена преди 150 години, пророкът е изобразен с меч в дясната ръка и свитък в лявата

Последното чудо в житието на Св. пророк Илия е неговото напускане на този свят – единствен сред Божиите избраници. Когато настъпил денят, той бил със своя ученик св. пророк Елисей. Появила се огнена колесница, водена от огнени коне, в която светият пророк бил прибран и така се възнесъл на небето. За св. пророк Илия е писано в Стария и Новия завет, в Талмуда и Корана. У нас има много църкви на неговото име.

Народният празник Илинден е свързан с представата, че светецът е повелител на летните гръмотевици и трескавици“. 

С кои езически божества го свързвали някога, какви поверия и легенди пази българският фолклор за светеца, можете да научите ТУК.


Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43