Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

74 000 българи бяха обединени в нов административен район в Украйна

Снимка: МВнР

Върховната Рада на Украйна гласува Постановление за създаването на нови райони в Украйна, а Болградският район не само е запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район, които са с преобладаваща българска общност, съобщи българското външно министерство. 

В новия обединен Болградски район ще живеят близо 74 хиляди българи, като по този начин най-голямата българска общност в Украйна ще бъде обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари на своя украински колега Дмитро Кулеба, на правителството, на украинските депутати и на президента Володимир Зеленски за подкрепата за запазването на правата на българската общност в Украйна.

Това е много добра новина за българската общност в Украйна, коментира във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова„Върховната Рада е гласувала териториално-административната реформа и историческият Болградски район запазва своята цялост, съобщава Йотова и допълва: „Общите ни усилия и преговори на всички нива се увенчаха с успех. Той не би бил възможен без активната ни българска общност и стремежа й за съхраняване на Болград като център на българщината“. 

Във Фейсбук и премиерът Бойко Борисов изрази удовлетворението си, като написа: „Благодаря на моя приятел, президента на Украйна Володимир Зеленски, за изпълнените обещания в защита правата на българите в неговата страна… Болградският район не само е запазен като самостоятелна административна единица с административен център гр. Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район“. 

Съставил: Красимир Мартинов

Още от категорията

Задължителен тест за Covid-19 при влизане в Португалия

По повод влошената епидемична ситуация с разпространението на Covid-19 Португалия въвежда нови ограничителни мерки от 1 декември до 9 януари 2022 г.  Според информация на посолството ни в Лисабон при влизане в страната гражданите ще трябва..

публикувано на 30.11.21 в 19:02

Декември започва с мразовити минимални температури

В сряда минималните температури ще са между минус 10° до 2° в района на Бургас. Най-ниски ще са температурите в котловините на Югозападна България, като в София се очакват сутринта до минус 8. През деня ще е ветровито с умерен и временно силен..

публикувано на 30.11.21 в 17:00

Румен Радев даде началото на „Българската Коледа” в подкрепа на болните деца

В присъствието на лекари, родители и деца президентът Румен Радев обяви началото на XIX благотворителна инициатива „Българската Коледа”, която се провежда под негов патронаж. „ Години наред „Българската Коледа“ допринася за..

публикувано на 30.11.21 в 15:26