Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За десети ден – антиправителствен протест

Снимка: БГНЕС

В десетия ден от началото на протестите срещу правителството в София, демонстрантите отново се събраха пред сградата на президентството. Те направиха импровизирана трибуна, от която излъчиха своите послания, информират репортерите на БНР.

В началото беше отбелязана 183-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, след което на площада прозвуча химнът на Република България. Викове "оставка" и "мафия", отново десетки знамена и транспаранти са във въздуха.

Исканията на протестиращите са за оставки на правителството и на главния прокурор. Но организаторите обявиха, че от понеделник готвят общонационална стачка, която "ще пречи" ефективно на властта.

Малко преди 22:00 часа протестът прерасна в шествие. Протестиращите преминаха през Народното събрание, а след това през Софийския университет, спряха пред паметника на Васил Левски, където беше отдадена почит на Апостола.

Подробности за протестите в София и в страната, вижте ТУК.

Съставил: Красимир Мартинов


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20