Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Къде и какви ограничения за българи са въведени заради Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поради нарастването на случаите на Covid-19 у нас, няколко държави въведоха различни ограничения в предходните 7 дена.

Литва забрани влизането на своя територия на български и чуждестранни граждани, пристигащи от България, а литовците, които се завръщат от България в Литва, подлежат на 14-дневна изолация, информира Ситуационният център на Министерството на външните работи. В забранителния списък на Литва се поставят онези държави, в които броят на заразените надвишава прага от 25 нови случая на 100 000 души население за 14-дневен период.

От 16 юли Латвия въведе режим на регистрация на всички чужденци, влизащи в страната. Режимът засяга ползващите международен пътнически транспорт (въздушен, морски, автобусен). Пристигащите в страната чужденци попълват регистрационна форма на хартия, а до 2-3 седмици се предвижда да заработи и система за онлайн регистрация чрез попълване на електронни форми. Идващите от България се поставят под задължителна карантина в Латвия, тъй като индексът на заболеваемост от Covid-19 в страната надвишава 15 души на 100 000 население, припомня МВнР.

От 16 юли и нидерландските власти въведоха ограничения за българи. Това е т.нар. силно препоръчителна 14-дневна карантина в домашни условия. Освен това, Нидерландия не се препоръчва пътувания до България с цел туризъм, предвид влошаващата се епидемиологична обстановка в страната по отношение на Covid-19.

Австрия забрани полети от България да кацат на нейна територия. Във връзка с мерките на австрийската държава против разпространението на коронавируса, с наредба на федералния министър по социалните въпроси, здравето, грижата и защита на потребителите, влязла в сила от 16 юли, България беше добавена към списъка от държави, за полети от които е наложена забрана за кацане на австрийска територия. Понастоящем забраната е в сила до 31 юли 2020 г.

Нови мерки за влизане на територията на Унгария бяха въведени от 15 юли. В зависимост от епидемиологичната обстановка, свързана с Covid-19, държавите се класифицират на „червени“, „жълти“ и „зелени“. България беше поставена в списъка с „жълти“ страни от ЕС. Това означава, че на гражданите от тези държави ще бъде извършвана здравна проверка на границата и те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, освен ако не представят два последователни отрицателни коронавирусни теста, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни. Карантината им ще може да бъде прекратена след единичен отрицателен тест за коронавирус. На чуждестранните граждани, пристигащи от „червени“ страни, влизането на територията на Унгария е забранено. 

От 15 юли в Норвегия влязоха в сила облекчения в режима за пътуване, но те не се отнасят за България, която попада в т.нар. „червен списък“, т.е. на страните, до които норвежкото Министерство на външните работи все още съветва да не се пътува. Всички, влизащи на територията на Норвегия от страни в „червения списък“, се поставят под домашна карантина за 10 дни. Подробности за условията – ТУК

От 15 юли в Босна и Херцеговина се разрешава влизането на пътуващи от държава член на ЕС, при условие, че пред граничните власти бъде представено удостоверение за отрицателен тест за Covid-19, извършен през последните 48 часа преди влизането им. Същите условия се прилагат и за всички граждани, притежаващи многократна шенгенска виза. 

От 15 юли Руската федерация отмени задължителната двуседмична изолация за пристигащите в страната. На чужденците обаче се изисква документ на руски или на английски език с отрицателен тест за коронавирус, извършен в рамките на три дни преди пристигането им в Русия. В случай, че пристигащите не представят такъв документ, е необходимо в срок до три дни да бъдат подложени на тест на руска територия.

Руските власти започнаха и постепенното премахване на ограниченията за полети в чужбина, а самолетното движение се възобновява със страни, чиято честота на Covid-19 е не повече от 40 случая на сто хиляди души. Средно дневното увеличение на броя на заразените хора и степента на разпространение на болестта в съответната държава не трябва да надвишава един процент.


Още от категорията

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Разрастването на пандемията от Covid-19 на територията на Европа се отразява на условията за пътуване в различните държави и някои от тях направиха промени в режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте подробностите: Гърция..

публикувано на 29.11.20 в 06:40

Експерти срещат младежи в платформа за „изграждане на бъдеще“

Хибридната конференция Future Makers 2020 събра на едно място идеите на млади хора, намерили начин да направят първите крачки от своето кариерно развитие. Над 800 души се регистрираха за участие в програмата, която продължава до 15 декември със..

публикувано на 29.11.20 в 06:05

Полицаите излизат на национален протест

За днешния неделен ден полицаите обявиха пореден национален протест, който ще се проведе пред сградата на Народното събрание, предаде репортерът ни Николай Христов. Недоволството на униформените е породено от това, че правителството предложи да им..

публикувано на 29.11.20 в 05:05