Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За смяна на управленския модел са и все повече българи в чужбина

В подкрепа на антиправителствените протести, които вече 12 ден вървят в цяла България, се обявяват и все повече българи в чужбина. Те също държат гласът им да бъде чут, организират се в социалните мрежи и изразяват желанието си за промяна. Берлин, Брюксел, Виена, Париж, Лондон, Копенхаген, Барселона и Хага са част от местата, на които наши сънародници издигнаха глас в подкрепа на протестите у нас.

Габриела Бенчева е координатор на първия протест в Нюрнберг (Югоизточна Германия), състоял се на 19 юли. Тя живее в града от 9 години. Там завършва средното и висшето си образование. В момента 25-годишната юристка работи и се обучава в съда на Нюрнберг. По думите ѝ, исканията на българите в Германия не се различават от тези на сънародниците ѝ в България и по света, а те са - правителството и главният прокурор да подадат оставка.

Младата българка е категорична, че трябва да има и затвор за виновните. Според нея все повече българи искат да се приберат в родината си, но не и при сегашното управление. "Ние не сме избягали от България, те ни изгониха - подчертава Габриела, и добавя - Ние искаме да живеем в България". Това за българката е най-важното послание, което трябва да достигне до всички.

Аргументът на правителството да не подава оставка е, че сега не е време за предсрочни избори, предвид задаващата се икономическа криза, в резултат на пандемията от Covid-19. Редица анализатори също изтъкват, че липсата на политическа алтернатива няма как да доведе до смяна на модела. Тези доводи обаче не могат да спрат вълната от недоволство, която обхваща и българите по света. За голяма част от тях пределът на търпимост е достигнат и е време за коренна политическа промяна - категорична е Габриела Бенчева:

"Образовани, интелигентни хора излизат на улицата и искат да бъдат чути – казва тя. - Всеки един от нас може да бъде част от новия модел, но не трябва да позволяваме на сегашното управление да остава. Ако дойдат други хора, от които пак не сме доволни, отново ще протестираме. Докато не намерим интелигентните, образованите хора, които да знаят как се управлява една държава. Защо да не бъдат и млади хора, които са учили навън и могат да покажат едно ново мислене? Защо това да не бъде едно от решенията?“.

В продължение на 30 години нито един модел на управление не успя да накара младите българи да спрат да напускат България. Кои управленски приоритети обаче биха могли да ги убедят да се завърнат?

"Демокрация, защото в моите очи ние не живеем в демокрация. Нека законите ни да бъдат променени по такъв начин, че да отговарят на демокрацията и да сме сигурни, че няма корупция. Трябва да се наблегне на образованието и здравеопазването. Важно е да запазим хората и стъпка по стъпка да се тръгне в някаква посока. Но по социален път. Това, което за мен е много важно като юрист, е прозрачността. Когато бях на 16, исках да видя как се развиват нещата в чужбина, как живеят хората, как мислят. Сега съм на 25, завърших право. На тази възраст искам да се завърна в България и да дам нещо на страната си. Каквото зависи от мен, ще го направя".

Снимки: предоставени от Габриела Бенчева

Още от категорията

Демографските прогнози могат да обезсмислят жилищното строителство в София

Тревожна негативна демографска тенденция се наблюдава в цивилизования свят не отскоро. „В страните, в които културното равнище и благосъстоянието на населението е по-ниско, сме свидетели на изключително бурно демографско развитие. За разлика от..

публикувано на 01.03.21 в 10:48

Излекуваните за денонощието са повече от новозаразените с Covid-19

Новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие са 332 при 2531 направени теста, сочи Единният информационен портал. Положителните проби са 13,1%. Излекуваните за последните 24 часа са 408. Активните случаи са 31 302. 4744 болни са в..

публикувано на 01.03.21 в 08:59

Днес отварят ресторантите, но не и нощните клубове

От 1 март се разрешават посещенията в заведенията за хранене и развлечения, след като със заповед на здравния министър се предприе разхлабване на противоепидемичните мерки. Условието е да се използват половината от местата в тях и да се спазва 1,5 м..

публикувано на 01.03.21 в 06:25