Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поморие - културен и лечебен туризъм на брега на Черно море

Снимка: Община Поморие

Основан през V век пр. Хр., град Поморие привлича с безбройните си забележителности – исторически местности, природен резерват, редки видове на флората и фауната. Разположен е на скалист полуостров, вдаден на 3.5 км в Черно море, близо до Бургас и Несебър. Съвсем тесен провлак го свързва с Бургаската низина. 

От три страни (юг, изток и североизток) градът е заобиколен от морето, а Поморийското езеро е на север. То пък е на прелетния път Виа Понтика и на територията му са установени над 250 вида птици. 

Поморийското езеро е източник на лечебната черна лиманна кал, в която се съдържат ценни за човешкия организъм химически елементи. Край Поморие се намират прочутите солници, а производството на „бялото злато“, както в древността наричали морската сол, е причина за създаването на първото селище по тези земи, наречено Анхиало.

Символите на днешния град - черна кал и бяла сол, романтични кътчета по крайбрежието, балнеолечение и – разбира се – производството на една от най-големите винарски изби на Балканския полуостров… Научете повече за възможностите за почивка, които предоставя Поморие, от публикацията на Румяна Цветкова Поморие – трезор на черно и бяло злато.

Още от категорията

Пъстрият подземен свят на пещерата „Венеца“

На 14 км от северозападния ни град Белоградчик се намира истинско чудо на природата - „Венеца“, една от най-красивите пещери в България. Разположена е съвсем близо до село Орешец. До входа ѝ се стига пеш по черен път само за няколко минути...

публикувано на 09.08.20 в 05:05

170 години отбелязва най-старият ни СПА курорт Вършец

За рождена дата на курорта Вършец се смята 1850 година, когато вършечанинът Димитър Лучков е излекуван с помощта на минералната вода.  В началото на XX век, първата баня, построена през 1910 г., се оказва тясна за прииждащите болни. Затова през 1930..

публикувано на 08.08.20 в 16:25

Банско предлага свеж планински полъх и разходка в историята

Планината с разноликите си страни във всеки сезон отдавна е превърнала Банско в популярен курорт. Докато е отрупана със сняг, на пистите й се състезават елитни спортисти, а любителите на ските се спускат по отлично поддържаните терени. А щом..

публикувано на 08.08.20 в 05:10