Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поморие - културен и лечебен туризъм на брега на Черно море

Снимка: Община Поморие

Основан през V век пр. Хр., град Поморие привлича с безбройните си забележителности – исторически местности, природен резерват, редки видове на флората и фауната. Разположен е на скалист полуостров, вдаден на 3.5 км в Черно море, близо до Бургас и Несебър. Съвсем тесен провлак го свързва с Бургаската низина. 

От три страни (юг, изток и североизток) градът е заобиколен от морето, а Поморийското езеро е на север. То пък е на прелетния път Виа Понтика и на територията му са установени над 250 вида птици. 

Поморийското езеро е източник на лечебната черна лиманна кал, в която се съдържат ценни за човешкия организъм химически елементи. Край Поморие се намират прочутите солници, а производството на „бялото злато“, както в древността наричали морската сол, е причина за създаването на първото селище по тези земи, наречено Анхиало.

Символите на днешния град - черна кал и бяла сол, романтични кътчета по крайбрежието, балнеолечение и – разбира се – производството на една от най-големите винарски изби на Балканския полуостров… Научете повече за възможностите за почивка, които предоставя Поморие, от публикацията на Румяна Цветкова Поморие – трезор на черно и бяло злато.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10