Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕК одобри субсидирането на чартърите

Очаква се мярката да повиши интереса към България

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е одобрила целевото субсидиране на чартърни полети до България, организирани от туроператорите, съобщи Министерството на туризма. Одобрението на схемата беше задължително условие за прилагане на мярката, в подкрепа на един от най-засегнатите сектори - туризмът. 

Размерът на субсидията е 35 евро за всяка седалка, заета от турист, ползващ услугата и важи само за полети към България, с капацитет от не по-малко от 100 места. От субсидията могат да се възползват и чужди туроператори с валиден лиценз, издаден в ЕС. 

Схемата за държавна помощ е първа фаза от антикризисната мярка и важи за периода от 14 май до 31 декември 2020 г. Максималният размер не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие, под формата на преки безвъзмездни средства в брутно изражение, без приспаднати данъци или други такси.“Това са 55 млн. лева за 400 хиляди туристи“, обяви премиерът Бойко Борисов при представянето на новите социално-икономически мерки на правителството за справяне с кризата, породена от Covid-19.

Според новия министър на туризма Марияна Николова субсидирането на полетите ще повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната ни в Западна Европа.

Още от категорията

Нуждаем се от хубава диагностика на българската икономика

„В икономиката имаме инерция в тенденциите. Тя не се поддава толкова лесно и бързо на политически промени“, каза пред БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист, в отговор на въпрос, дали има опасност за икономиката ни при..

публикувано на 15.04.21 в 17:23

Българските стартъпи получават по-лесен достъп до капитали от Германия и света

Българските стартиращи компании ще имат по-бърз и лесен достъп до капитали от Германия и целия свят. Това става възможно след като Българската фондова борса (БФБ) стана партньор на Deutsche Börse Venture Network. От БФБ посочват, че немската..

публикувано на 14.04.21 в 15:13

Бъдеща платформа ще дава среща на науката и бизнеса

Българската наука е на високо ниво и има какво да предложи както на националните, така и на чуждестранните инвеститори. Но за да успее да ги привлече, тя се нуждае от ефективен трансфер на технологии. Създадени ли са обаче условия, за да може научните..

публикувано на 12.04.21 в 11:10