Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕК одобри субсидирането на чартърите

Очаква се мярката да повиши интереса към България

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е одобрила целевото субсидиране на чартърни полети до България, организирани от туроператорите, съобщи Министерството на туризма. Одобрението на схемата беше задължително условие за прилагане на мярката, в подкрепа на един от най-засегнатите сектори - туризмът. 

Размерът на субсидията е 35 евро за всяка седалка, заета от турист, ползващ услугата и важи само за полети към България, с капацитет от не по-малко от 100 места. От субсидията могат да се възползват и чужди туроператори с валиден лиценз, издаден в ЕС. 

Схемата за държавна помощ е първа фаза от антикризисната мярка и важи за периода от 14 май до 31 декември 2020 г. Максималният размер не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие, под формата на преки безвъзмездни средства в брутно изражение, без приспаднати данъци или други такси.“Това са 55 млн. лева за 400 хиляди туристи“, обяви премиерът Бойко Борисов при представянето на новите социално-икономически мерки на правителството за справяне с кризата, породена от Covid-19.

Според новия министър на туризма Марияна Николова субсидирането на полетите ще повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната ни в Западна Европа.

Още от категорията

Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25

България на картата на соларната енергетика

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за..

публикувано на 21.07.21 в 11:10

България е лидер в ЕС по жени в IT-сектора

Броят на специалистите в българския сектор на информационните и комуникационните технологии нараства в кризисната 2020 г. с 2.1 хиляди души, показват данните на Евростат. Така общо заетите в тази сфера се увеличават до 103.3 хиляди като те са 3.2% от..

публикувано на 18.07.21 в 14:47