Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри субсидирането на чартърите

Очаква се мярката да повиши интереса към България

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е одобрила целевото субсидиране на чартърни полети до България, организирани от туроператорите, съобщи Министерството на туризма. Одобрението на схемата беше задължително условие за прилагане на мярката, в подкрепа на един от най-засегнатите сектори - туризмът. 

Размерът на субсидията е 35 евро за всяка седалка, заета от турист, ползващ услугата и важи само за полети към България, с капацитет от не по-малко от 100 места. От субсидията могат да се възползват и чужди туроператори с валиден лиценз, издаден в ЕС. 

Схемата за държавна помощ е първа фаза от антикризисната мярка и важи за периода от 14 май до 31 декември 2020 г. Максималният размер не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие, под формата на преки безвъзмездни средства в брутно изражение, без приспаднати данъци или други такси.“Това са 55 млн. лева за 400 хиляди туристи“, обяви премиерът Бойко Борисов при представянето на новите социално-икономически мерки на правителството за справяне с кризата, породена от Covid-19.

Според новия министър на туризма Марияна Николова субсидирането на полетите ще повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната ни в Западна Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20