Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Микис Теодоракис благодари на Софийската опера и балет

Снимка: БГНЕС архив

Софийската опера посвети последното си представление на 95-годишнината от рождението на големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Спектакълът "Зорба гъркът", по негова музика, се играе за 25-ти сезон. Поставен е за първи път от Лорка Масине на 12 май 1995 г. , на сцената на НДК, и е една от най-успешните продукции в историята на националната ни опера и балет. "Бих искал да изпратя моята гореща благодарност на публиката, на музикантите, на членовете на хора, на солистите, на диригента и особено на хората, които поеха инициативата за този спектакъл и които отговарят за организацията", пише Теодоракис в писмо, изпратено до директора на трупата Пламен Карталов.

Още от категорията

На фокус: самобитните кукери от с.Черган

Кукери от тунджанското село Чарган, област Ямбол, са на корицата на януарския брой на списанието "National Geographic" за България, съобщи кметът на общината Георги Георгиев. Кукерската група е основана през далечната 1938 г. и всяка зима..

публикувано на 16.01.21 в 05:25

Слободан Симич спечели литературната награда „Алеко – 2020“

В Свищов започнаха честванията на 158 години от рождението на Алеко Константинов. За 54-ти път бе връчена литературната награда „Алеко“. Тазгодишният носител на отличието за къс хумористичен разказ е сръбският психиатър, афорист и писател..

публикувано на 13.01.21 в 17:42
Кадър от

Българското кино празнува

На 13 януари 1915 г. се провежда първата прожекция на първия български игрален филм - "Българан е галант". Режисьор на кратката няма комедия е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан. Сюжетът се върти около любовните неволи..

публикувано на 13.01.21 в 08:35