Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Микис Теодоракис благодари на Софийската опера и балет

Снимка: БГНЕС архив

Софийската опера посвети последното си представление на 95-годишнината от рождението на големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Спектакълът "Зорба гъркът", по негова музика, се играе за 25-ти сезон. Поставен е за първи път от Лорка Масине на 12 май 1995 г. , на сцената на НДК, и е една от най-успешните продукции в историята на националната ни опера и балет. "Бих искал да изпратя моята гореща благодарност на публиката, на музикантите, на членовете на хора, на солистите, на диригента и особено на хората, които поеха инициативата за този спектакъл и които отговарят за организацията", пише Теодоракис в писмо, изпратено до директора на трупата Пламен Карталов.

Още от категорията

Ранни етюди на Кристо показват във Варна

Учебни рисунки и акварели на световноизвестния художник от български произход Кристо са изложени в Градската художествена галерия във Варна. Творбите са от времето, когато Христо Явашев е учил в Националната художествена академия.  В изложбата “Кристо –..

публикувано на 09.08.20 в 06:05
Лукас Кампара Диниз и Виви Василева

„На белия град класиката му отива“

Музикалният фестивал „Дни на класиката“ продължава днес (30.07) с единствения джаз концерт в програмата. На сцената в Балчик ще бъдат музикантите от група „Фънкалеро“ с лидер Васил Спасов (пиано). Наричат Балчик  „Белия град“ - заради..

публикувано на 30.07.20 в 13:50

Картини на Владимир Димитров-Майстора „оживяват“ в дигитален проект

За нас – българите, картините на Владимир Димитров-Майстора преминават през живота ни като спомен от детството и незабравим урок от учебника по родолюбие. Това е може би най-разпознаваемият наш художник, който силно ни впечатлява и пръв ни..

публикувано на 27.07.20 в 07:00