Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Гърция ще привличат IT-инвестиции към Балканите

За акцентите в разговорите на Екатерина Захариева в Атина

Снимка: AП/БТА

В Атина българският външен министър Екатерина Захариева изрази подкрепа за Гърция и Кипър и потвърди позицията на София, че суверенните права на всички държави в ЕС трябва да бъдат спазвани в съответствие с международното право. Тя изрази надежда за прекратяване на напрежението между Турция и Гърция и призова споровете да се решават в добросъседски дух, а не с едностранни действия. Заедно с гръцкия си колега Никос Дендиас, Захариева изрази дълбоко съжаление от промяната в статута на храма „Св. София“ в Истанбул. 

В разговорите на българския вицепремиер в гръцката столица бяха засегнати и въпросите, свързани с европейската интеграция на Западните Балкани.

В разговорите си двамата външни министри засегнаха целия спектър на двустранните отношения, включително строителството на газовия интерконектор. Договорено беше икономически екипи да работят заедно за привличане на високотехнологични инвестиции в региона, и по-специално в автомобилостроенето. 

Повдигнат беше и въпросът за облекчаване на движението между двете държави в условията на коронавируса и по-бързото възобновяване на работата на гръцките гранични пунктове с България. Тема на разговор беше и по-бързото завършване от гръцка страна на граничния пункт „Рудозем-Ксанти“, който се очаква да допринесе и за икономическото развитие от двете страни на границата.

По данни на външното ни министерство, Гърция е сред най-важните търговски партньори на България. През 2019 г. двустранният стокообмен възлиза на 3,5 млрд. евро, като бележи 8,3% ръст. Износът ни към Гърция се е увеличил с 6,5% и е в размер на 2 млрд. евро. Вносът е нараснал с 10,7% и е в размер на 1,5 млрд. евро. Салдото е положително (461 млн. евро).

Настоящото посещение на министър Екатерина Захариева в Атина е по повод 140-ата годишнина от установяването дипломатическите отношения между България и Гърция. Това е и първата ѝ задгранична визита след възобновяване на физическите дипломатически контакти след първия етап на кризата с коронавируса, уточняват от МВнР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Партия ГЕРБ ще работи с ПП и ДБ, но само ако тя командва

След изборите ГЕРБ няма да преговаря за ново управление със съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и с бившия премиер Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията ПП-ДБ. Това заяви пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:42
Кирил Петков

Голяма грешка беше влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС

Съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков определи като “ голяма грешка ” влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС. “ Ние не осъзнавахме колко зависим е Борисов от Пеевски ”, заяви той пред БНР. Целта пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:16

Турция е готова да преразгледа споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”

На среща между българския и турския енергиен министър в Истанбул е било изразено желанието на българската страна за преразглеждане на споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ” за доставка на газ, а от турска – проявено разбиране и готовност за..

публикувано на 28.04.24 в 09:10