Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите на о. Крит настояват за разкриване на консулска служба в Ираклион

Снимка: Pixabay

По време на посещението си в Атина българският министър на външните работи Екатерина Захариева получи отворено писмо от българската общност на о. Крит. С него сънародниците ни настояват за разкриване на консулска служба с поне едно обслужващо лице в столицата на острова Ираклион.Апелират за незабавно провеждане, до края на месец август, на девети консулски дни на Крит. По техни данни, в предишните 8 издания на изнесените консулски дни са били обслужени близо 2 хиляди души.

По данни на Сдружението на българите на о. Крит там живеят над 15 хиляди българи. Между 5 и 10 хиляди са и сезонните работници, прехранващи се предимно от бране на маслини, грозде, портокали и работа в оранжерии, както и работа в хотели, четем в отвореното писмо на членовете на Сдружението. „Ако прибавим и бройката на туристите от Родината, то сумата на ползвателите на услуги на една бъдеща консулска служба би достигнал около 25-30 000 души.“

Председателят на Сдружението Петър Анастасов връчи лично на министър Захариева в Атина писмото с исканията на сънародниците ни. В рамките на срещата вицепремиерът е припомнила, че за четирите годни, откакто е на този пост, е изпълнила много от исканията на българите в Гърция, сред които намаляване на цените на някои услуги, увеличаване на валидността на паспортите от 5 на 10 години и други. В разговора днес тя е обещала, че ще се опита, заедно с посланика и служителите в българското посолство, да направи така, че да заработят още по-бързо и качествено.

„За нас бе важно, че чрез личен контакт сме изпълнили молбата на нашите сънародници, които очакват исканията им да бъдат чути“ – заяви за Радио България Петър Анастасов. Повече информация за проблемите и живота на българите на о. Крит ще чуете в пълния запис на интервюто, който ще бъде публикуван на страницата ни утре, 28 юли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35