Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Село Баня - лековита вода, живописни гледки и чист въздух

Снимка: архив

В Разложката котловина, в подножието на три прекрасни български планини – Родопи, Рила и Пирин, се намира китното село Баня. Само на няколко километра отстояние от планинкия курорт Банско, селището сякаш остава незабелязано от туристите, вперили взор към величествените хребети на Пирин. Туристическите професионалисти от региона и местните жители обаче са на мнение, че големият бум на с. Баня като туристически СПА център тепърва предстои. 

И зад тази увереност има конкретни факти: в Баня има 72 минерални извора с температура на водата 58 градуса, много от които оценени по достойнство и ползвани за тонус и здраве още от древните траки и римляни. Но природното национално течно богатство е все още е недостатъчно използвано. 

За традициите и бъдещето на балнеотуризма в този край прочетете в публикацията от колекцията на Радио България Село Баня – история и СПА в подножието на три планини.

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Пъстрият подземен свят на пещерата „Венеца“

На 14 км от северозападния ни град Белоградчик се намира истинско чудо на природата - „Венеца“, една от най-красивите пещери в България. Разположена е съвсем близо до село Орешец. До входа ѝ се стига пеш по черен път само за няколко минути...

публикувано на 09.08.20 в 05:05

170 години отбелязва най-старият ни СПА курорт Вършец

За рождена дата на курорта Вършец се смята 1850 година, когато вършечанинът Димитър Лучков е излекуван с помощта на минералната вода.  В началото на XX век, първата баня, построена през 1910 г., се оказва тясна за прииждащите болни. Затова през 1930..

публикувано на 08.08.20 в 16:25

Банско предлага свеж планински полъх и разходка в историята

Планината с разноликите си страни във всеки сезон отдавна е превърнала Банско в популярен курорт. Докато е отрупана със сняг, на пистите й се състезават елитни спортисти, а любителите на ските се спускат по отлично поддържаните терени. А щом..

публикувано на 08.08.20 в 05:10