Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Туроператори настояват за спешни мерки в подкрепа на дейността им

| обновено на 28.07.20 в 12:17
Снимка: БГНЕС

С плакати "SOS туризъм - искаме да работим" туроператори се събраха на протест пред Министерския съвет в София. Те искат среща с премиера Бойко Борисов, на която да обсъдят как да бъде подпомогнат бизнесът им. Протестиращите настояват за незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите в бранша - осъществяващите изходящ туризъм и екскурзоводите. Недоволните  посочват, че от началото на пандемията през март нямат работа и някои от тях са на ръба на оцеляването. Според тях, усилията на държавата в този бранш са насочени единствено към входящия туризъм. 

По-рано днес, в интервю за БНТ, новият министър на туризма Марияна Николова посочи, че България ще привлича туристи и чрез дипломатически контакти. По думите ѝ в момента 38 000 души се възползват от ваучерната система в подкрепа на туризма. Обсъжда се и възможност мярката да бъде разширена с държавния бюджет за следващата година. "Още от първия ден заявих, че ще работя в подкрепа на бизнеса, в диалог и търсене на конкретни решения", заяви тя и добави, че в министерството разчитат броят на туристите да нарасне през август. Една от новите мерки е да бъде внесено предложение в НС за 9% ДДС за туроператорите и случайните превози. Николова подчерта, че България трябва да се възприема като дестинация за целогодишен туризъм и допълни, че планира разговори по темата с посланиците на редица държави у нас. Акцент ще бъде поставен на туристите от Русия и Великобритания, за които България е предпочитана дестинация.

Още от категорията

Гърция удължи ограничителните мерки за влизане до 19 април

Гръцките власти удължиха всички действащи досега ограничения за влизане на територията на страната до 06:00 на 19 април 2021 г., съобщи МВнР.  Пристигащите в Гърция, независимо от вида транспорт (въздушен, сухоземен или морски), подлежат на..

публикувано на 11.04.21 в 19:40

12 000 души в България са засегнати от паркинсоновата болест

Болестта на Паркинсон засяга над 6 милиона души в света и е на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. Около 12 хиляди са българите с болестта на Паркинсон, като 10% от тях са в напреднал стадий,..

публикувано на 11.04.21 в 11:55

Щъркелите от село Баничан са хит и в мрежата

В с. Баничан, Югозападна България, известно и като „селото на щъркелите”, от няколко години имат камера за постоянно наблюдение на едно от многобройните щъркелови гнезда. Идеята е на местното читалище „Изгрев - 1930“ и представителството на Българско..

публикувано на 11.04.21 в 11:05