Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори настояват за спешни мерки в подкрепа на дейността им

| обновено на 28.07.20 в 12:17
Снимка: БГНЕС

С плакати "SOS туризъм - искаме да работим" туроператори се събраха на протест пред Министерския съвет в София. Те искат среща с премиера Бойко Борисов, на която да обсъдят как да бъде подпомогнат бизнесът им. Протестиращите настояват за незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите в бранша - осъществяващите изходящ туризъм и екскурзоводите. Недоволните  посочват, че от началото на пандемията през март нямат работа и някои от тях са на ръба на оцеляването. Според тях, усилията на държавата в този бранш са насочени единствено към входящия туризъм. 

По-рано днес, в интервю за БНТ, новият министър на туризма Марияна Николова посочи, че България ще привлича туристи и чрез дипломатически контакти. По думите ѝ в момента 38 000 души се възползват от ваучерната система в подкрепа на туризма. Обсъжда се и възможност мярката да бъде разширена с държавния бюджет за следващата година. "Още от първия ден заявих, че ще работя в подкрепа на бизнеса, в диалог и търсене на конкретни решения", заяви тя и добави, че в министерството разчитат броят на туристите да нарасне през август. Една от новите мерки е да бъде внесено предложение в НС за 9% ДДС за туроператорите и случайните превози. Николова подчерта, че България трябва да се възприема като дестинация за целогодишен туризъм и допълни, че планира разговори по темата с посланиците на редица държави у нас. Акцент ще бъде поставен на туристите от Русия и Великобритания, за които България е предпочитана дестинация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35