Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София откриха неолитни гробове на осем хиляди години

Васил Николов пред откритите гробове от ранния неолит
Снимка: БАН

Археолози откриха четири гроба, на почти 8 000 години, в раннонеолитното селище "Слатина" в София. Скелетите са на трима възрастни и дете. Пред БТА заместник-председателят на Българската академия на науките чл.кор. д-р Васил Николов поясни, че те са от най-ранните гробове в София и Софийското поле. 

Селището е съществувало около 500 години, от края на VII-то до средата на VI-то хилядолетие пр. Хр и е създадено от заселници, дошли от Мала Азия. Предстои лабораторен и ДНК анализ на находките в Института по антропология. 

Единият гроб е двоен, на мъж и дете. Другите останки са на жена, положена по корем, и на мъж в ембрионална поза, коментира ученият.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30