Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът на София остава блокиран

| обновено на 30.07.20 в 11:58
Снимка: БГНЕС

21-ят ден на антиправителствения протест, в защита на демокрацията в България беше най-многобройният от началото на вълната на гражданското недоволство през това лято, информираха снощи репортери на БНР. Протести на българи имаше и в Лондон и Кьолн, а за тази неделя - 2 август, по информация на Радио България, протестни акции на наши сънародници се организират  във Виена, Мюнхен, Лондон, Берлин, Осло, Мадрид, Прага, Монреал, Торонто и Атина.
Още вечерта на 29 юли в центъра на столицата часове наред останаха затворени няколко ключови кръстовища. Преминаващите през тях линии на градският транспорт бяха пренасочени. Днес столицата осъмна с блокирани пътни артерии - на Орлов мост и по бул. „Цар Освободител“, в близост до Президентството. Исканията са за оставка на правителството, главния прокурор Иван Гешев и машинно гласуване. На кръстовищата протестиращите са опънали палатки и пропускат само движението на линейките, но не и автомобили и автобуси на градския транспорт. Градският транспорт се движи с променени маршрути.
Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев лично е разговарял с протестиращите и ги е призовал да не блокират движението, тъй като пречат на останалите граждани да отидат на работа, предаде БНТ. На брифинг Хаджиев предупреди, че днес очаква сериозни проблеми с придвижването в столицата и че има риск от физически сблъсъци между протестиращите и други граждани.

В интервю за БНТ вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира, че оставка на правителството в този момент не е нужна. Той подчерта, че е нужен диалог в обществото и сред политическите партии, за да се вземат мерки и България да излезе от тежката ситуация. Според него оставката на правителството, по време на икономическа криза, създаването на служебно правителство и 4-5 месеца без парламент до провеждането на нови избори ще доведат до анархия. „Възможно е след това да се отиде на нови предсрочни избори, тъй като е ясно, че парламентът ще бъде много фрагментиран, и нито една или две политически формации ще могат да направят мнозинство“, смята Каракачанов.

„Нито политиците, нито Борисов, нито правителството или Гешев ще ни чуят. Това е ясно, не поддържаме подобни илюзии - каза пред репортерката Мария Костова адвокат Николай Хаджигенов, един от организаторите на протестите. -Това, което трябва да направим, е да ги свалим насила, което се опитваме да направим“. Адв. Хаджигенов подчерта, че блокадите в цялата страна ще продължават. „Ще ескалираме допълнително, всеки ден ще правим по нещо ново и допълнително, докато им счупим ръцете - няма друг начин“, каза Хаджигенов.

По информации на кореспондентите на БНР в страната, протестите продължават и в редица областни български градове - Варна, Пловдив, Бургас, Русе и др.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15